Effekterna av mobiltelefoner på brott

Mer än 85 procent av de amerikanska vuxna äger en mobiltelefon, varav 75 procent erkänner att de aldrig spenderat en vakningstid utan den. Att tänka på att människor använder dessa praktiska mobila enheter mycket mer än bara att prata med andra - som att ta bilder, skicka och ta emot textmeddelanden, få vägbeskrivningar, komma åt Internet, spela spel, titta på videor och lyssna på musik - att säga mobiltelefoner har hade en inverkan på människors liv är ingen större uppenbarelse. Vad som kanske inte är lika uppenbart är vilken inverkan mobiltelefoner har haft på människors livskvalitet genom att minska brottsligheten.

Lokala fall i brott

Eftersom det skulle vara svårt att underbygga ett direkt samband mellan användningen av mobiltelefoner och ökningar eller minskningar av kriminell aktivitet är det inte lätt att få fram nationell statistik om mobila enheter har påverkat brott. Flera brottsbekämpande organ på lokal nivå är dock överens om att mobiltelefoner har bidragit till att ta en oöverträffad bit av brott. Bland dessa byråer finns San Diego polisavdelning, som ger full kredit till mobiltelefonanvändningen för en nedgång på 4,7 procent i större brott. I Oregon har antalet gripanden i hit-and-run-olyckor ökat avsevärt tack vare bilister som tar bilder av gärningsmännens registreringsskyltar eller läser upp dem för 911 avsändare.

Den avskräckande faktorn

Polisen tillskriver minskningen av brottsligheten till människors vilja att kontakta myndigheter med hjälp av mobiltelefoner, vilket har förbättrat polisavdelningars svarstider. Denna dynamik har fungerat som avskräckande för blivande brottslingar, som nu tänker två gånger innan de begår brott i ett område där de kan ses. Stöd för denna teori är otaliga barn bortföranden motverkade av någon med en mobiltelefon. I två separata incidenter i Avondale, Ariz., Kontaktades en 11-årig pojke och en 13-årig flicka av ett misstänkt sexuellt rovdjur, som flydde när barnen producerade mobiltelefoner för att ringa efter hjälp.

Organiserade insatser

Trots mobiltelefonernas inneboende effekt på att minska kriminell aktivitet har flera brottsvaktsgrupper i USA tagit idén till en högre, mer organiserad nivå - med uppmuntrande resultat. Dade County Neighborhood Cellular Watch-projektet, som var banbrytande för det landsomfattande arbetet med ett 12-månadersexperiment 1995, uppmuntrar aktivt medborgare i 11 stadsdelar i Florida att använda sina mobiltelefoner som verktyg för brottsbekämpning och rapportera eventuella brottsliga aktiviteter de observerar. Sedan programmet inleddes har antalet inbrott i området minskat med 33 procent, rån har minskat med 24 procent och stölder har minskat med 9 procent. En studie som genomfördes av Florida International University drog slutsatsen att användningen av mobiltelefoner har resulterat i att invånarna känner sig säkrare och stärker deras moral genom att få dem att känna att de har en hand i att skydda sina stadsdelar.

Nackdelen

Även om mobiltelefoner har visat sig vara avgörande för att minska brottsligheten, har de också spelat en roll för att skapa det. Prisvärda smartphones har blivit en hetvara på den internationella svarta marknaden, vilket resulterat i ett växande antal stölder varje år. I Australien rapporteras mer än 40 000 mobiltelefoner stulna varje år, medan i Storbritannien ryckas 228 mobiltelefoner varje timme. I USA har en av tre personer tappat mobiltelefoner till tjuvar; problemet är särskilt allvarligt i New York, Los Angeles och Miami, där hälften av invånarna utsattes för offer någon gång. Men mobiltelefoner blir inte stulna för bara deras monetära värde. Informationen de har gör dem till användbara verktyg vid identitetsstöldbrott, som berör uppskattningsvis 10 miljoner amerikanska invånare varje år. Dessutom har mobiltelefoner under de senaste åren spelat roller i raserier, förföljelser och trakasserier.