Min proxyinställning gör mitt internet långsamt

När du surfar på nätet utan proxy kommunicerar din dator direkt med varje webbplats du besöker. Att använda en proxy förvandlar denna enstegsprocess till en trestegsprocess. Istället för att din dator kommunicerar direkt med en webbplats, kommunicerar den med proxyservern, som i sin tur kommunicerar med webbplatsen och slutligen delar den webbplatsens information med dig. Fler steg innebär mer tid, så allt annat är lika, att använda en proxy kommer alltid att sakta ner dina surfhastigheter. Det är bara en fråga om hur mycket, och det varierar beroende på proxyservern du använder.

Identifiera potentiella orsaker

Valfritt antal problem kan sakta ner din proxytjänst. Ibland får proxyservrar för många användare samtidigt, vilket överbelastar servern och saktar ner allas prestanda. Detta är särskilt vanligt med gratis offentliga proxyservrar. En annan typ av avmattning inträffar när proxys egen internetanslutning har låg bandbredd. Lägre bandbredd för proxy innebär längre laddningstider för dig. Detta är vanligt med ombud i utlandet som har en dålig internetinfrastruktur. En tredje orsak till långsam proxyprestanda är geografisk avlägsenhet. Tänk dig att du befinner dig i USA och använder en proxy i Australien för att besöka en webbplats i Europa. Det betyder att din webbförfrågan måste korsa ett hav flera gånger, med en oundviklig avmattning. En fjärde typ av avmattning har att göra med anonyma ombud. Om du använder en anonym proxy måste den spendera extra tid på att ta bort dina identifierande egenskaper från den information som den skickar mellan dig och de webbplatser du besöker. En femte möjlighet är att din proxy, eller en webbplats du har besökt, installerade skadlig programvara på din dator och saktar ner Internet genom att använda systemets resurser. Om du tror att detta kan vara den skyldige, kör en noggrann virussökning.

Hitta en annan proxy

Bra proxyservrar som fungerar under bra förhållanden kommer inte att sakta ner dig mycket. Du kommer fortfarande att känna att du har en bredbandsupplevelse som kan jämföras med vad du skulle få av att inte använda någon proxy. Om detta inte är fallet för dig - om den proxy du använder konsekvent saktar ner dig så mycket att du vrider tummen och gör koppar kaffe medan dina webbsidor laddas - är det förmodligen dags att överväga att byta till en annan ombud. Det finns tusentals proxyservrar där ute. Vissa är gratis. Vissa får dig att betala men erbjuder extra fördelar som garanterad bandbredd, inga annonser och bättre säkerhet. Välj en proxyserver som uppfyller dina behov och är så geografiskt nära dig som möjligt.

Inaktiverar din proxy

Utsikterna till anonymitet kan vara ganska tröstande. När allt kommer omkring skulle de flesta om de fick valet säga att de föredrar att göra det svårare för andra att snoka på dem. Men för det mesta behöver du inte extra integritet för en webbproxy. Om du inte har en god anledning att fortsätta använda en proxy kan du omedelbart förbättra din webbprestanda genom att helt enkelt inaktivera din proxy och återgå till direkt internetanvändning. Beroende på vilken typ av proxyinställning du har kan du göra detta antingen från webbläsarens proxyinställningspanel, från proxyens egen kontrollpanel eller från Windows Internet-alternativpanelen.

Använda en annan webbläsare

Här är en twist: Ibland kan en proxy faktiskt påskynda din internetprestanda. Fångsten är att detta är en annan typ av proxy. Istället för att anonymisera dig fokuserar dessa prestationshöjande proxyer på att optimera webbsidor innan de skickar dem till dig. Så här fungerar det: Om ditt internet är långsamt, främst på grund av brister i din egen del, till exempel en internetanslutning med låg bandbredd, kan en prestationshöjande proxy ge dig ett bättre resultat genom att ladda ner de webbsidor du vill se, effektivisera och komprimera sidorna så att de inte innehåller så mycket data och skicka sedan de krympta versionerna till dig för en snabbare nedladdning än du skulle få om du försökte ladda ner originalsidorna. Det finns dock en försiktighet genom att du antagligen måste använda en annan webbläsare.