Sony Trinitron Videoanslutningstyper

Sonys Trinitron katodstrålerör, som släpptes 1968, använde speciella bländargrillar för att ge högre videokvalitet. Sony vann en teknisk emmy för Trinitron-bildröret 1973 och fortsatte att producera TV-apparaterna fram till 2007. När de tappade produktionen erbjöd Trinitrons ett brett utbud av både digitala och analoga ingångar.

High Definition Multimedia Interface

Mot slutet av Trinitron-linjens liv började Sony inkludera HDMI-uttag. Dessa uttag stöder högupplöst digitalt innehåll inklusive Blu-ray-innehåll som är krypterat med HDCP-systemet (High-bandwidth Digital Content Protection). Med en enda ledning bär HDMI högupplöst digital video och digitalt ljud, vilket gör det enkelt att ansluta HDMI-källor till Trinitron TV-apparater.

Komponentvideo

Komponentvideokontakten separerar en högupplöst analog signal i tre olika kanaler. Y-kanalen, vanligtvis färgkodad grön, bär en svartvit version av signalen. De andra kanalerna, vanligtvis färgkodade röda och blåa, bär färgskillnadsinformation som Trinitron-uppsättningen tolkar för att generera bildens färg. Komponentvideokontakter bär inte ljud, så Trinitron-apparater har också dubbla analoga ljudingångar - en för vänster kanal och en för höger.

S-Video

S-videokontakter är en högre kvalitet standardupplösning. De har en rund kontakt med en platsnyckel och fyra stift. En stift bär samma information som den gröna "Y" -kanalen i en komponentanslutning. Den andra stiftet innehåller all färginformation för signalen. Att separera "luminansen" från "chroma" ger S-Video-anslutningar bättre videokvalitet än Composite Video-anslutningar. Din Trinitrons S-Video-anslutning har också en separat ljudanslutning.

Sammansatt video

Composite Video-anslutningar, som använder samma phonokontakter som Component Video och analoga ljudanslutningar, kombinerar hela videosignalen i en tråd. Vanligtvis färgkodade gula, de är det enklaste sättet att ansluta en videokälla till din Trinitron men erbjuder vanligtvis den lägsta videokvaliteten. Eftersom de inte bär ljud måste du använda dem med en separat ljudanslutning.

F-typ koaxial

Trinitron TV-apparater med tuners har också koaxialanslutningar av F-typ. Dessa anslutningar accepterar den typ av skruvkopplingar som kabel-TV använder och används vanligtvis för att mata en radiofrekvenssignal till apparaten. F-typanslutningen ansluter din TV till en antenn, en TV-kabel eller till en videoenhet som genererar sin utgång via en RF-modulator till en TV-kanal - vanligtvis kanal 3 eller kanal 4. Den bär både ljud och video.