Syftet med ett grafikkort

Syftet med ett grafikkort är att styra den visuella utgången på din dator. Ju mer kraftfullt ett grafikkort är, desto bättre är datorns grafikprestanda som helhet. Avancerade grafikkort är särskilt användbara för spel- och videoredigering, liksom andra visuellt krävande uppgifter, som att manipulera stora bilder eller köra flera applikationer på skärmen samtidigt.

Hur ett grafikkort fungerar

Ett grafikkort tar de visuella utmatningsinstruktionerna från en applikation, tolkar och återger dem korrekt och skickar dem sedan till en bildskärm eller annan bildskärm. Många moderkort har nu inbyggda grafikfunktioner, även om dessa chipsets ombord vanligtvis är mindre kraftfulla än dedikerade kort. Det är därför datorer med integrerad moderkortgrafik (som low-end bärbara datorer eller netbooks) har sämre grafikprestanda än de med ett eller två grafikkort installerade.

Specifikationer för grafikkort

Grafikkort levereras med en processor och inbyggt minne som vanligtvis listas framträdande i kortets specifikationer. Dessa två komponenter fungerar på samma sätt som CPU och RAM gör på moderkortet: processorn hanterar beräkningar relaterade till grafikutdata, medan minnet gör det möjligt att komma åt mer data samtidigt. Ett kort med snabbare processor och mer minne kan därför visa ett avancerat spel med snabbare bildhastighet och högre skärmupplösning, eftersom det kan beräkna nya bilder snabbare och hålla fler pixlar i minnet.

Välja ett grafikkort

Många grafikkort finns tillgängliga på marknaden med nya modeller som visas regelbundet. På grund av den snabba takt som grafikkortteknologin rör sig är det ofta möjligt att plocka upp nästan nya kort till ett anständigt pris. De allra senaste och dyraste korten ger bästa prestanda, men skillnaden märks bara när man arbetar med stora mängder video eller kör de senaste spelen med högsta upplösning. Det är viktigt att du kontrollerar kompatibiliteten med ditt moderkort när du väljer ett grafikkort och på vissa kort kan du köra två grafikkort samtidigt för extra prestanda.

Ingångar och utgångar

PCI-Express-kortplatsen på moderkortet används för att installera de flesta moderna grafikkort, även om äldre maskiner kan använda en PCI (Peripheral Component Interconnect) eller AGP (Advanced Graphics Port) -plats istället. Korten har en mängd olika utgångar för att matcha olika bildskärmar och enheter. Många grafikkort erbjuder nu HDMI-utgångar (High-Definition Multimedia Interface), även om de äldre DVI-anslutningarna (Digital Visual Interface) och VGA (Video Graphics Array) fortfarande finns.