Hur påverkar datorvirus oss i vardagen?

Eftersom någon lade gift i Tylenol-flaskor på 1980-talet, måste konsumenter nu spendera extra tid på att öppna manipulationssäkra förpackningar. På liknande sätt har datavirus förändrat hur människor arbetar och kommunicerar under 2000-talet. Som ett humant virus kan ett datavirus spridas snabbt till nya värdar och orsaka förödelse där det går. Ingen kan hindra programmerare från att skapa virus, men det finns sätt att minimera deras destruktiva krafter.

Nya former av programvara

Konsumenterna måste nu betala mer pengar för att köpa nya typer av säkerhet som skyddar dem från datavirus. Även om vissa antivirusprogram är gratis, kanske du föredrar att använda betalda versioner som har avancerade funktioner. Eftersom någon måste skapa antivirusprogram finns det nu en helt ny kategori jobb där människor lever genom att skapa antivirusprogram. Företag som Symantec och AVG ägnar sina resurser åt att skapa program som skyddar människor från skadlig kod. Konsumenter måste också lära sig att installera och använda sina antivirusprogram effektivt om de vill få maximalt skydd. När människor skapar nya virus uppdaterar Microsoft och andra programutvecklare sina applikationer för att hantera de nyare hoten.

Webbsurfing

Webbläsare är nu mer komplexa och kräver ytterligare funktioner för att skydda surfare när de navigerar på förrädiska webbplatser. Titta till exempel på dina Internetalternativ i Internet Explorer så ser du ett helt avsnitt som ägnas åt att justera webbläsarens säkerhet. Cyberbrottslingar skapar ofta skadliga webbplatser som försöker infektera din dator när du besöker webbplatsen, så Internetanvändare måste lära sig att undvika potentiellt farliga webbplatser som kan innehålla virus. Föräldrar som är oroliga för ett barns säkerhet kan också justera deras webbläsarinställningar för att hindra honom från att besöka webbplatser som är olämpliga eller som kan innehålla virus.

Träning

Om du arbetar i ett företag kan du behöva ta säkerhetsutbildning eller lära dig mer om företagets säkerhetspolicyer. Eftersom cyberbrottslingar också riktar sig mot affärsdatorer och nätverk är det viktigt för företag att utbilda sina anställda. Även om föräldrar lägger till föräldrakontroll i webbläsare, bör de också lära barn att surfa säkert och undvika att installera potentiellt farlig programvara. Skolor känner också de ekonomiska effekterna av virus. De måste inte bara installera antivirusprogram utan de måste också utbilda de personer som installerar och administrerar dessa applikationer.

E-post

Eftersom det finns virus och andra former av skadlig kod tar det lite längre tid för människor att läsa sina e-postbilagor. Alla större e-posttjänster skannar nu bilagor för virus. Skanning är snabb, men om du har många bilagor måste du vänta tills din e-posttjänsts skanner slutför sitt jobb. Säkerhetsexperter varnar också människor för att inte öppna bilagor från källor de inte känner till. På grund av förekomsten av virus måste du vara uppmärksam när du surfar i inkorgen och bestämmer vilka bilagor som ska öppnas.

Ekonomiska förluster

Människor som lever i den digitala tidsåldern upplever ekonomiska och personliga förluster på grund av virus. Om din dator får en virus- eller skadlig programinfektion som raderar din hårddisk kan du förlora värdefulla poster och viktig historisk information. Detta kan vara förödande om du driver ett företag och ett virus förstör dina databasfiler. Katastrofala virus kan orsaka produktivitetsförlust genom att inaktivera datorer och hindra människor från att arbeta. Det ökända ”I Love You” -viruset från 2000 infekterade 50 miljoner datorer och fick organisationer som CIA och Pentagon att stänga av sina e-postsystem.