Hur kan någon få tillgång till mina bankkonton på nätet?

Med sin bekvämlighet och tillgänglighet kan nätbanken tilltala dig. Även om nätbank kan passa din livliga och uppkopplade livsstil, finns det risker med denna typ av bankverksamhet. Om du inte är försiktig kan andra få tillgång till ditt internetbankkonto genom en mängd olika säkerhetsöverträdelser.

Datorvirus

Om din dator smittas av ett virus kan den osynliga koden på din dator orsaka allvarlig förödelse. Virus kan infektera en dator via e-postmeddelanden som kommer till din inkorg. Om du klickar på en länk är det ibland allt som krävs för att ett virus ska ladda ner till din dator. Du kan också få ett virus genom att surfa på Internet. När du har fått ett virus på din dator kan en keylogger fånga kontoinformation och överföra dessa data till en värddator för åtkomst till ditt konto.

E-postrisker

Tjuvar skickar ut skräppost till konsumenter, så kallade phishing-e-postmeddelanden. Ett phishing-e-postmeddelande innehåller vanligtvis ett meddelande som felaktigt framställer avsändaren som en bank eller en tjänsteleverantör med ett officiellt utseende med ett företagsnamn och logotyp. E-postmeddelandet varnar mottagaren för någon form av säkerhetsöverträdelse eller kontouppdatering som konsumenten behöver utföra genom att klicka på en länk. Om du klickar på den här länken för att besöka webbplatsen och ange din kontoinformation kommer du att ge denna information till en brottsling, som sedan kan komma åt ditt konto.

Ett annat sätt att kompromissa med ditt online bankkonto är att helt enkelt skicka kontoinformation i ett e-postmeddelande. Vanliga e-postmeddelanden är inte en säker metod för att överföra känslig bankkontoinformation. eftersom brottslingar kan fånga upp e-postmeddelanden.

Bankens webbplats säkerhet

Din banks webbplats behöver flera säkerhetslager för att skydda ditt bankkonto online. Att bara kräva ett användarnamn och lösenord är otillräckligt för kontosäkerheten. För optimal kontosäkerhet bör en banks webbplats kräva ytterligare säkerhetsfunktioner som personliga bilder, symboler och säkerhetsfrågor.

Delade datorer

En dator som du delar med andra kan vara riskabel för att genomföra nätbanktransaktioner eller för åtkomst till ett online bankkonto. Spara aldrig din inloggningsinformation för ditt online-bankkonto på en dator som du delar med familjemedlemmar eller rumskamrater. Det är också riskabelt att komma åt ditt online bankkonto från en offentlig dator. Även om du loggar ut från ditt konto kan webbläsarkakor och cachade filer finnas kvar på datorn när du är klar.

Offentliga nätverk

En offentlig Wi-Fi-anslutning kan utgöra allvarliga säkerhetsrisker. Om du använder en offentlig nätverksanslutning för att logga in på ditt bankkonto online och nätverket inte använder kryptering, är det möjligt att en brottsling kan hacka din kontoinformation för att komma åt ditt konto. Krypterade webbplatser kan hålla din kontoinformation säker, men du måste verifiera kryptering med din bank. Logga alltid ut från ditt konto när du är klar med att använda det.