Hur man kopplar en bilförstärkare till ett vägguttag

Om du har en MP3-spelare och en anständig bilstereo är det enkelt att klara sig utan en lika kraftfull heminställning. Om du är i den positionen kanske du ibland vill använda din bilförstärkare i huset för att driva en uppsättning högtalare. Bilförstärkare går på 12V likström och ditt vägguttag släpper ut 110V växelström, så att få dem att spela snyggt tillsammans tar lite övertalning.

Strömförsörjningens strömstyrka

Ett enkelt sätt att beräkna mängden strömstyrka du behöver från en strömförsörjning är att lägga i säkringarna i din förstärkare och dela den totala halvan. Om du till exempel har ett par 15-amp-säkringar i din förstärkare behöver du cirka 15 ampere kontinuerlig ström från din 12V-strömförsörjning. Du kan köpa enheter med 15 till 20 ampere ström hos återförsäljare som Radio Shack. Strömförsörjningar med högre ström är kommersiella produkter, men kan ofta hittas använda eller online.

Ansluta din förstärkare

De flesta förstärkare ansluts till ström via en uppsättning skruvplintar. Detta gör dem lätta att flytta fram och tillbaka mellan ditt hem och din bil. Skruva bara ut terminalerna, ta bort förstärkaren och du är iväg. För att ansluta din förstärkare i huset, köp samma trådmätare som du använder i bilen. De flesta installationer använder rött för den "heta" eller positiva ledningen och svart för det negativa. Om din ledning är större än strömförsörjningens terminaler rymmer, krymper eller löds banankontakter till ledningarna i den änden. För ökad säkerhet kan du också installera en säkring på den röda ledningen. Använd samma ström som förstärkarens säkringar.

Välja högtalare

De flesta stereohögtalare i hemmet är klassade för 8 ohm impedans eller elektrisk motstånd. De flesta bilförstärkare är klassade för högtalare med 4 ohm. Du kan använda 8 ohm högtalare utan problem, även om de inte lägger ut så mycket volym. Boxhögtalare är ditt bästa val. Om din förstärkare är klassad för 2 ohm-högtalare, använd dem för att få bättre volym vid valfri effektinställning. Dina högtalares känslighet, uttryckt i decibel, är en annan faktor. Var tredje dB känslighet fördubblar högtalarnas volym, så högtalare med 90 dB genererar dubbelt så mycket som en uppsättning med 87 dB.

Testa din inställning

Anslut en MP3-spelare eller annan ljudkälla till förstärkaren. Slå på strömförsörjningen, justera förstärkaren till låg volyminställning och slå på den. Om du hör ett högt surr betyder det att du är ansluten till ett uttag med dålig mark. Stäng av strömmen och försök igen från ett annat uttag. Om brummen är borta, skruva upp volymen långsamt tills du når en normal lyssningsnivå. Kontrollera förstärkaren och strömförsörjningen ofta för att se till att de inte överhettas. Om förstärkaren överhettas behöver du högimpedanshögtalare. Om strömförsörjningen överhettas drar förstärkaren för mycket ström.