Så låser du din Mac utan att logga av

Om du lämnar MacBook utan tillsyn kan det leda till att någon får obehörig åtkomst till filer och data lagrade på din Mac. Ett enkelt sätt att förhindra en sådan möjlighet är att ställa in din Mac för att låsa sig medan den ligger utan tillsyn. Låt oss ta en titt på Hur du låser din Mac utan att logga ut.

Lås Mac utan att logga av

De flesta lämnar sin Mac öppen eller bara lägger den i vila, så att de snabbt kan återvända till vad de gjorde på sin dator.

Även om denna praxis verkar bekväm, finns det alltid en risk att någon försöker titta på dina datoraktiviteter eller få åtkomst till din dator av andra skäl.

För att förhindra detta kan du ställa in din Mac för att låsa sig själv när du trycker på Control + Shift + Power-knappar på datorns tangentbord.

Denna genväg låser din dator och alla som försöker få åtkomst till din Mac måste ange sitt inloggningslösenord.

1. Lås Mac utan att logga av med kortkommando

Möjligheten att låsa Mac med hjälp av genväg Control + Shift + Power Keyboard är inte aktiverad som standard på din Mac. Följ därför stegen nedan för att ställa in din Mac så att den låser sig själv när kortkommandot används.

Klicka på Apple-menyikonen i den övre menyfältet på din Mac och klicka sedan på Systeminställningar.

Klicka på Säkerhet och sekretess på skärmen Systeminställningar

På nästa skärm klickar du på fliken Allmänt och kontrollerar alternativet för Kräv lösenord.

Klicka sedan på nedåtpilen bredvid Kräv lösenord och ändra tidsintervallet från standard 5 minuter till Omedelbart (se bild nedan)

Ange lösenordet för ditt användarkonto i popup-fönstret för att bekräfta ändringarna.

Efter den här inställningen kan du låsa din Mac när som helst genom att helt enkelt trycka på Control + Shift + Power-tangenter. På äldre Mac: er med en optisk enhet är tangentbordskombinationen Control + Shift + Eject.

2. Alternativa metoder för att låsa Mac utan att logga AV

När du har konfigurerat din Mac för att kräva lösenord Omedelbart med hjälp av stegen som beskrivs ovan kan du använda andra metoder för att låsa Mac utan att logga ut.

Stäng locket - Om du använder en MacBook kan du helt enkelt stänga locket och din MacBook låses automatiskt.

Använd sleep-alternativet - På alla andra Mac-datorer, inklusive MacBooks, klicka på Apple-menyikonen och klicka sedan på viloläge. Detta låser också din Mac med ett lösenord.

Obs! För att metoderna ovan ska fungera måste du ställa in Mac för att kräva lösenord när det går i vila med hjälp av steg som beskrivs i den första metoden.

3. Lås Mac utan att logga av med hjälp av heta hörn

Ett annat enkelt sätt att låsa Mac utan att logga ut är att använda de heta hörnen som finns tillgängliga på din Mac.

Klicka på Apple-ikonen i den övre menyfältet på din Mac och klicka sedan på Systeminställningar. På skärmen Systeminställningar klickar du på Mission Control.

Klicka på Hot Corners-knappen på uppdragskontrollskärmen längst ner till vänster på skärmen.

På nästa popup-fönster väljer du din placering i Hot Corner (övre vänstra, högra höger, nedre höger, nedre vänster), klicka på pilen och välj alternativet Sätt skärm i vila i det valda heta hörnet.

Från och med nu kan du snabbt låsa din Mac genom att flytta musen över den valda Hot Corner-positionen.