Min Windows-rullning är snabb

Många datormöss har hjul som du kan använda för att bläddra snabbt genom dokument och webbsidor. I de flesta fall är rullningen smidig. Windows har dock förmågan att hoppa flera rader åt gången när du flyttar ratten. Om det här alternativet är aktiverat kan rullning bli snabb. Även om det finns flera anledningar till att mus- eller styrplattbläddring kan fungera dåligt är nästan alla enkla att lösa.

Känslighet

Rullningsrörelser kan verka hoppande om rullningskänsligheten är inställd för hög. Öppna kontrollpanelen och klicka sedan på "Mus" -ikonen. Klicka på fliken "Hjul", eller om du har en bärbar dator, klicka på fliken med namnet på styrplattans tillverkare som "ELAN" eller "Synaptic". Klicka på nedåtpilen för att minska antalet linjer som Windows rullar när du vrider på hjulet eller sänka skjutreglaget för att justera rullningshastigheten för styrplattan.

Enhetskonflikt

Om du har två pekdon anslutna till samma dator kan det hända att datorn tar emot inmatning från båda enheterna samtidigt, vilket orsakar en konflikt och leder till ryckiga rörelser. Detta är särskilt troligt när du ansluter en extern mus till en bärbar dator. Leta efter ett alternativ som "Inaktivera styrplatta när USB-pekdon finns" på inställningsmenyn för den bärbara datorns styrplatta för att lösa detta.

Drivrutinsproblem

En bärbar styrplatta är i allmänhet beroende av en enhetsdrivrutin från tillverkaren för att rulla. Vissa styrplattor låter dig rulla genom att dra ett finger ner på sidan av dynan, medan andra kräver en tvåfingers gest. Om du använder en bärbar dator, kontrollera datortillverkarens webbplats för en uppdaterad styrplatta. Detta kan lösa rullningsproblem.

Smidig rullning

Vissa applikationer som Internet Explorer har funktioner som gör rullningen smidigare. Om den här funktionen är inaktiverad kan rullningen verka hoppande. För att möjliggöra smidig rullning i Internet Explorer 9, klicka på kugghjulsknappen i det övre högra hörnet av fönstret och klicka sedan på "Internetalternativ". Klicka på fliken "Avancerat". Rulla ned till botten av underrubriken "Bläddrar" och klicka för att markera rutan "Använd smidig rullning". Om du upplever ett rullningsproblem i ett program, kontrollera dess alternativ för en inställning som du kan ändra för att lösa detta.

Interferens

Vissa trådlösa möss använder USB-mottagare för att överföra data till datorn. En trådlös mus är känslig för störningar från andra trådlösa enheter, inklusive Wi-Fi-adaptrar och trådlösa telefoner. Om detta händer kan du också uppleva ryckiga muspekare. Försök flytta USB-mottagaren från enheter som kan orsaka störningar. Programvaran som medföljer musen kan också ge dig möjlighet att ändra sändningsfrekvensen för enheten.

Låg batterinivå

En trådlös mus kan ha svårt att kommunicera pålitligt med mottagaren när batteriet är lågt. Detta kan orsaka hoppande rullning, liksom dålig muspekarrörelse. Om din trådlösa mus börjar fungera dåligt när den tidigare fungerade ordentligt, försök byta batteri.