Fördelarna med joysticks

När det gäller videospel har användning av en joystick vissa fördelar och fördelar jämfört med en kontrollpanel. Styrspaken kan användas för att spela både datorspel och spel avsedda för hemmakonsoler. Att förstå skillnaderna mellan en joystick och en kontrollpanel hjälper dig att avgöra vilken som är bättre för dig.

Den klassiska känslan

En viktig fördel med att använda en joystick över en kontrollpanel - som de som används för PlayStation 3 och Xbox 360 - är komfort, särskilt när man spelar klassiska arkadspel som innehåller joysticks. Ett sådant exempel är "Pac-Man", som använde en joystick för både stand-up- och sit-down-versionen. Om du växte upp med att spela "Pac-Man" kanske du är mer vana vid att använda en joystick. Andra klassiska joystick-spel inkluderar "Dig Dug" och "Donkey Kong", som båda är tillgängliga för nästa generations konsoler.

Dags att slåss

Joysticks varierar i storlek, med några som bara har två knappar och andra - särskilt de som är utformade för kampspel - med många knappar. Dessa större joysticks kan placeras på en plan yta, vilket eliminerar behovet av att du håller dem. Medan en kontrollknapp begränsar dig till att använda huvudsakligen tummen, kan du med en större joystick - eller joypad - använda flera fingrar samtidigt. Detta är perfekt för kampspel, eftersom de kräver att du trycker på flera knappar samtidigt för att skapa kombinationsrörelser.

Flygsimulatorn

Vissa spel uppmuntrar vissa typer av styrenheter, till exempel flygsimulatorer. Dessa spel, antingen för PC eller konsol, låter dig ansluta en flygplansstyrenhet - som de som finns i det klassiska arkadspelet "After Burner" - för att styra ditt plan. Du kan ta handkontrollen med ena handen och trycka på knapparna placerade på basenheten med din andra hand. Dessa knappar styr vapen du kan skjuta, till exempel missiler och maskingevär. Med hjälp av en flygsimulatorregulator känns det mer som om du befinner dig i cockpit på ett flygplan, istället för att bara spela ett spel.

Intuitiv

Enligt Slagcoin.com är joysticken helt enkelt mer intuitiv när man spelar ett videospel, eftersom en pinne - och inte en riktad pad - styr din karaktärs rörelse. Om du måste flytta åt vänster eller höger trycker du helt enkelt på pinnen åt vänster eller höger. En riktad pad kräver att du trycker ner den för att flytta en karaktär åt vänster eller höger. Kontrollkuddar har också inbyggda analoga pinnar som efterliknar joystickkontroller. Dessa analoga pinnar flyttas runt med tummen jämfört med joysticks, som låter dig ta tag i dem helt med handen för mer kontroll.