Hur man lägger till skrivare i Windows 10

Att installera eller lägga till skrivare i Windows 10 är fortfarande lika enkelt som det brukade vara i tidigare versioner av Windows, men gränssnittet och några av stegen är lite annorlunda. Följaktligen, denna steg-för-steg-guide som täcker installationen av både lokala och trådlösa skrivare på en Windows 10-dator.

Hur man lägger till lokal skrivare i Windows 10

Följ stegen nedan för att lägga till en lokal skrivare i Windows 10

1. Anslut först skrivaren till din dator med en USB-kabel.

2. Slå på skrivaren med strömbrytaren

3. Klicka på Start-knappen på din dator och välj Inställningar.

4. Klicka på Enheter på inställningssidan.

5. Se till att du är i avsnittet Skrivare och skannrar, klicka på Lägg till en skrivare eller skanner.

6. När du klickar på "Lägg till skrivare eller skanner" börjar Windows 10 skanna efter anslutna skrivare och bör automatiskt upptäcka din skrivare.

7. Den anslutna skrivaren visas i skanningsresultaten, klicka på skrivarens namn och följ instruktionerna (på skärmen) för att slutföra installationen av den lokala skrivaren.

Om Windows inte hittar din skrivare

I vissa fall kanske Windows inte kan upptäcka den anslutna skrivaren. Följ stegen nedan för att hitta din anslutna skrivare.

1. Klicka på den skrivare som jag vill ha finns inte med i länken.

2. På nästa skärm väljer du "Min skrivare är lite äldre, Hjälp mig hitta alternativet" och klicka på Nästa.

Det här startar felsökningsguiden för Windows, som skulle hjälpa dig att hitta din skrivare. Windows 10 visar en lista över tillgängliga skrivare och hjälper dig också att ladda ner drivrutinerna för dem.

3. Gå igenom listan med skrivare, hitta din skrivare och klicka på Nästa för att installera skrivardrivrutinen.

4. Därefter kan du enkelt följa instruktionerna på skärmen för att slutföra installationen av skrivaren.

I de kommande fönstren blir du ombedd att ange ett namn för skrivaren (ange ett beskrivande namn). Du kan också välja om du vill dela den här skrivaren med andra i nätverket.

Slutligen kommer skrivarinställningsguiden att låta dig skriva ut en textsida (valfritt) och du kan klicka på Slutför för att slutföra skrivarinstallationen.

Obs: Om skrivaren inte visas i listan över skrivare, besök webbplatsen för skrivartillverkaren, leta upp skrivaren och ladda ner drivrutinen.

De flesta tillverkare ger tydliga instruktioner om hur du hittar din skrivarmodell och gör det enkelt att ladda ner och installera drivrutinerna.

Hur man lägger till en trådlös skrivare i Windows 10

Följ stegen nedan för att installera eller lägga till en typisk trådlös skrivare till en Windows 10-dator. I de flesta fall borde din trådlösa skrivare kunna upptäcka ditt nätverk och automatisera installationsprocessen.

1. Se först till att du vet ditt nätverksnamn och lösenord. Om du inte kommer ihåg ditt nätverksnamn, håll bara musen över WiFi-ikonen på datorns aktivitetsfält för att se ditt nätverksnamn.

Som du ser på bilden ovan är nätverksnamnet tydligt synligt när en mus hålls över musen över WiFi-ikonen. Du kan också klicka på WiFi-ikonen för att se ditt nätverksnamn i popup-fönstret. Ange ditt nätverksnamn och ha också ditt nätverkslösenord klart.

2. Beroende på skrivarinstruktionerna kan du behöva ansluta skrivaren till datorn via USB för att installera skrivarprogramvaran på din dator.

3. När de första stegen (1 och 2) är klar, slå på den trådlösa skrivaren med strömbrytaren.

4. Gå sedan till skrivarens LCD-panel och öppna inställningsmenyn.

Obs: Skrivare utan LCD-panel måste vara anslutna till din dator för att komma åt installationsproceduren på datorskärmen.

5. På skrivarinställningsmenyn hittar du avsnittet eller fliken för trådlösa inställningar.

6. Välj sedan ditt WiFi-nätverk - Du kommer att kunna känna igen ditt WiFi-nätverk med det namn som du angav i steg nr 1 ovan).

7. Ange ditt WiFi-nätverkslösenord.

8. Se på din dator om den trådlösa skrivaren har lagts till i avsnittet Skrivare och skannrar.

  • Klicka på Start> Inställningar> Enheter> Skrivare och skannrar.

Du bör kunna se den trådlösa skrivaren som listas i listan över skrivare och skannrar under avsnittet Skrivare och skannrar.