Vad ska jag göra när min TV visar hälften av skärmen

Ibland är ett tv-visningsfel något som du kan fixa på egen hand, och andra gånger har det ett internt problem som kräver mer teknisk expertis än de flesta har hemma. Medan du felsöker det själv kan du spara den tid det tar att låta en tekniker titta på det, men du kan upphäva garantin om du öppnar ditt set. Börja alltid med att använda de enklaste lösningarna för att fixa tv: n och gå vidare till de mer komplicerade om de enkla lösningarna inte fixar skärmen.

Uteslut andra brottslingar

Stäng först av TV: n och koppla bort bildkällan från din TV och försök att ansluta en annan källa, som en videospelskonsol eller dator. Använd också en annan port för den nya anslutningen. Slå på TV: n och den medieenhet som du anslöt för att se om problemet ligger i den ursprungliga medieenheten som var inkopplad. Om skärmen fortfarande bara visar hälften av bilden kan du vara säker på att problemet är med din TV.

Bild dina inställningar

Kontrollera och se till att tv-inställningarna inte får skärmen att visas felaktigt. Ändra först bildläget till JustScan för att se om det korrigerar problemet. Om den inte gör det, öppna dina tv-inställningar och kontrollera om din bildmeny stöder manuell positionering. Använd i så fall piltangenterna på fjärrkontrollen för att flytta bilden något mot den tomma sidan av TV: n. Om bilden försvinner istället för att fylla det tomma området är det inte ett problem med dina skärminställningar. Vissa datorer har manuella positioneringsalternativ för skärmen i kontrollcentret för sina grafikkort.

Uppdatera och förnya

Så länge du kan se kontrollerna kan du återställa din TV. Se din manual för specifika anvisningar för ditt set. Till exempel kan vissa Philips TV-modeller återställas genom att hålla ner menyknappen på TV-ramen i 15 sekunder och sedan följa anvisningarna för att starta om TV: n. Panasonic Viera-tv kan återställas genom att öppna inställningsmenyn och sedan välja "System" och "Fabriksinställningar." Vissa Samsung LED-TV-apparater kan återställas genom att välja "Support", "Självdiagnos" och "Återställ". Om ett programvarufel är ansvarigt för att skärmen trasslar kan en systemåterställning hjälpa till att åtgärda det.

Sök professionell hjälp

Om ändring av ingångsenheter, ändring av inställningar och återställning av systemet inte fungerar kan din TV kräva en professionell reparation. Om det fortfarande är under garanti, konsultera din dokumentation för att se hur du gör ett anspråk och ta ditt set som ska repareras. Om det inte är det, ring flera lokala tv-verkstäder och be om offert så att du kan få bästa pris. Det kan hända att din T-con är trasig, felaktigt lödd eller att någon av anslutningarna i din TV är skadad.