HDMI Vs. Optisk kabel

Eftersom hemmabiosystem blir mer och mer komplexa, blir det också nödvändigt med ledningar. Tidigare var allt du behövde en koaxialkabel för att få ljud- och videosignalerna till din TV-apparat. Numera, med surroundljud, Blu-ray-spelare och HD-programmering, är installationskraven mycket mer komplexa, för att inte tala om dyrare. När du sänder högkvalitativa ljudsignaler finns det två huvudalternativ: optisk länk eller HDMI. Varje kabel har sina fördelar och nackdelar.

Konstruktion

HDMI-kablar är konstruerade av koppar, vilket är ett ganska billigt material, men störningar kan uppstå. Optiska kablar är konstruerade av fiberoptik eller buntar av små glassträngar. Även om optiska kablar är dyrare sänder de ljussignaler, inte elektricitet, och är mindre känsliga för störningar. Den mörka manteln lindad runt den optiska kabeln förhindrar att annat ljus kommer in i kabeln.

Längdsbegränsningar

Begränsningen av kabelns längd kanske inte är viktig för alla, men det kan vara för någon med ett specialdesignat mediarum som kräver längre kabellängder. Signalkvaliteten går förlorad över längre kablar, så när du väljer den bästa kabeln för dina behov, välj den kortaste möjliga. Den rekommenderade maximala längden för optiska kablar är 10 meter, även om vissa människor framgångsrikt har använt kablar så länge som 30 meter. Det finns ingen rekommenderad maximal längd för HDMI; Du bör dock hålla dig med 5 meter eller mindre om du vill ha bästa ljudkvalitet. För längre avstånd rekommenderas normalt optisk kabel.

Ljudbegränsningar

Optiska kablar stöder surroundljud med upp till 5,1 kanaler, medan HDMI stöder Dolby Digital Plus, DTS HD och TrueHD-format. Medan de flesta tv-program sänds i surroundljud erbjuder många Blu-ray-skivor förbättrad ljudkvalitet. Om du är en ivrig Blu-ray-tittare och vill ha bästa möjliga ljud är HDMI det bästa valet för dig.

Video

En annan fördel med att HDMI-kablar har över optiska kablar är att HDMI kan bära både ljud och video, vilket eliminerar behovet av en annan kabel. Om du väljer en optisk kabel behöver du en andra typ av kabel för att överföra din videosignal. Kostnaden för de två kablarna tillsammans kan bli mer än att köpa en HDMI-kabel, så se till att du undersöker priserna innan du fattar ditt beslut.