Hälsorisker med datorskärmar

De potentiella riskerna med att använda datorskärmar kan delas in i fyra kategorier: ögonbelastning; upprepad belastningsskada på nacken och andra kroppsdelar; strålning; och kemiska utsläpp. De flesta medicinska undersökningar som har publicerats tyder på att riskerna är relativt låga och att med förnuftig användning bör de flesta inte uppleva några betydande medicinska problem.

Ansträngda ögon

Mayo Clinic rapporterar att användning av datorskärmar under en längre period kan orsaka ögonbelastning, även känd som datasynssyndrom. Symtomen inkluderar ömma eller trötta ögon, svårigheter att fokusera och suddig eller dubbelsyn. Sätt att minimera problemet inkluderar att använda naturlig belysning när det är möjligt, rikta ljuset bort från skärmen för att minska bländningen och se till att skärmen ligger cirka 20 till 30 tum från dina ögon för att undvika att du kisar eller anstränger dig. Du kan också ta pauser för att träna dina ögon. Ett knep är att använda 20-20-20-regeln där du var 20: e minut slutar arbeta och fokusera din uppmärksamhet på ett objekt 20 meter bort i 20 sekunder. Om du följer alla dessa steg och fortfarande har ögonbelastning från datoranvändning kan det vara ett tecken på underliggande ögonförhållanden, så sök läkare.

RSI

Upprepad stamskada kan komma från två huvudbeteenden, som fungerar separat eller tillsammans: att använda en bildskärm för länge utan paus och att använda en bildskärm felaktigt. Det senare kan innefatta att ha skärmen för nära eller för långt bort, vilket innebär att du flyttar huvudet fram och tillbaka till en onaturlig och obekväm position. Den idealiska positionen är på armlängden. Det kan också vara från att ha skärmen för långt åt sidan, eller för hög eller låg. Den idealiska positionen är rakt fram och antingen i eller något under ögonhöjd, så att du kan se hela monitorn bara genom att flytta ögonen snarare än ditt huvud. Datoranvändning kan fortfarande leda till RSI om tangentbordet eller musen är i besvärliga positioner.

Strålning

Datorskärmar avger låga nivåer av strålning, men strålningen är inte på skadliga nivåer, inte ens för gravida kvinnor. Inga trovärdiga medicinska studier har visat tydliga bevis för någon fara. Amerikansk lag kräver att monitortillverkare testar strålning och håller monitorutsläpp på säkra nivåer.

Kemikalier

En studie från Stockholms universitet från 2000 visade att katodstrålningsskärmar kan avge "betydande" nivåer av trifenylfosfat, som används som flamskyddsmedel. Detta kan bidra till nästäppa, huvudvärk och hudallergier. Forskarna föreslog att om man lämnade monitorn påslagen men höll sig borta från användarna i 10 dagar efter köpet kunde man minska exponeringen med cirka två tredjedelar. Dessa risker kan minskas kraftigt i moderna plattskärmar, helt enkelt för att de har mindre yta som kräver flamskyddsmedel.