Hur man hindrar appar från att använda mobildata på Android-telefon

Okänt för dig, vissa appar kanske använder mobildata på din Android-enhet, även om de inte används aktivt. Du kan identifiera och stoppa alla sådana appar från att använda dyra mobiltelefondata på din Android-telefon genom att stänga av åtkomst till cellulär data för appbakgrundsaktivitet.

Inaktivera specifika appar från att använda mobildata

Som nämnts ovan kan det finnas vissa appar på din Android-telefon som ansluter till mobilnätet i bakgrunden utan din vetskap och använder mobildata även när din telefon är i vänteläge.

Dessa appar måste ständigt ha kontakt med sina servrar för att kunna leta efter uppdateringar, e-postmeddelanden, meddelanden och alla typer av data. All denna bakgrundsaktivitet leder till hög dataanvändning på din telefon och kan i slutändan kosta dig dyrt, i fall sådana appar inte hindras från att använda mobildata för bakgrundsaktiviteter.

Ta reda på vilka appar som använder överdrivna mobildata

Din första uppgift är att titta på mängden data som används av appar på din telefon. För detta kommer du åtkomst till avsnittet Datanvändning på din Android-telefon, som ger en bra översikt över mängden cellulär och WiFi-data som används av appar på din telefon.

1. Klicka på Inställningar

2. Klicka sedan på dataanvändning

3. Kontrollera att du är på fliken Mobil på datanvändningsskärmen och bläddra nedåt för att titta på appar som anges under avsnittet App-användning.

Som du kan se på bilden ovan listas mängden mobildata som används av varje app bredvid appen. De appar som konsumerar mest mängd data kommer också att visas högst upp i listan.

4. Klicka nu på appen som använder mer mobildata för att ta reda på mer information om den cellulära data som används av denna app.

5. I fönstret Detaljerad information om skärmen för appanvändning ser du att den cellulära data som används av appen är uppdelad i två sektioner - användning av förgrundsinformation och bakgrund.

Som du kan se på bilden ovan använder Twitter mer än två gånger uppgifterna för bakgrundsaktiviteter som i förgrunden. Därför är det perfekt att begränsa användningen av bakgrundsdata för den här appen för att förhindra att den använder dyra mobildata.

Stoppa appar från att använda mobildata för bakgrundsaktiviteter

Precis som Twitter i fallet ovan, kan du stöta på andra appar som Facebook och Skype som konsumerar en stor mängd cellulär data för bakgrundsaktiviteter.

Du kan enkelt begränsa bakgrundsdata för alla sådana appar genom att följa stegen nedan.

1. Klicka på Inställningar

2. Klicka sedan på dataanvändning

3. Kontrollera att du är på mobilfliken på skärmen "Datanvändning"

4. Bläddra nu ner och tryck på appen du vill begränsa bakgrundsdata för.

5. På nästa skärm, Växla på alternativet för Begränsa mobildata

Följ den här proceduren med andra appar som förbrukar hög mängd cellulär data för bakgrundsaktiviteter. På det här sättet kan du begränsa eller stoppa appar från att använda mobildata på din Android-telefon.

Appar som är begränsade från att använda mobildata för bakgrundsaktiviteter kommer inte att uppdateras eller uppdateras i bakgrunden medan du är ansluten till ett mobilnätverk.

Men när du flyttar till ett område som omfattas av WiFi kommer dessa appar att starta sina tvångsmässiga bakgrundsaktiviteter och uppdateras med billigare (eller gratis) WiFi-data.

Stoppar alla appar från att använda mobildata

Om du har en begränsad dataplan kan du överväga alla appar på din Android-telefon från att använda mobildata för bakgrundsaktiviteter.

1. Klicka på Inställningar

2. Klicka sedan på dataanvändning

3. På nästa skärm, se till att du är på Mobile-fliken och knacka på Mer (eller 3-punktsikon) uppe till höger på skärmen.

4. Klicka på Begränsa bakgrundsdata från menyn som visas.

5. Du kommer att se en popup, klicka på OK för att begränsa bakgrundsdata för alla appar på din Android-telefon

Som du kan se i popup-meddelandet ovan kan inaktivering av bakgrundsdata hindra vissa appar från att fungera korrekt om du inte är ansluten till ett WiFi-nätverk.

Om detta påverkar dig kan du överväga att inaktivera specifika appar från att använda cellulära data för bakgrundsaktiviteter istället för att begränsa bakgrundsdata för alla appar.