Vad är ett GPS-datakort?

Handhållna eller bilmonterade GPS-enheter kan spara en värld av besvär när du reser eller kör genom en okänd plats. En fullfjädrad GPS kan vägleda dig genom knepiga motorvägsväxlar, varna dig för ändringar av hastighetsgränsen och leda dig till närmaste vägrestaurang eller toalett dessa uppgifter ändras dock ständigt. Håll din enhet uppdaterad genom att ladda ner nya kartor eller köpa dem på ett datakort.

Grunderna för datakort

Ett datakort är inget annat än ett vanligt SD-kort förinstallerat med kartdata eller annan relevant information, till exempel intressanta platser, för din GPS. Du kan köpa datakort direkt från tillverkaren av din enhet eller via större elektronikhandlare och onlinebutiker. Många tredjepartskällor erbjuder också kartor på datakort, formaterade och redo att användas på större märken av GPS-enheter. Du kan skapa dina egna datakort om din dator har en SD-kortplats och du kan använda dem på flera enheter eller byta dem med vänner eller andra entusiaster.

Krav

Om du vill köpa kartor eller annan information på ett datakort måste din GPS ha en SD-kortplats. Att ändra en GPS för att lägga till en kortplats är bortom de flesta användares skicklighet och skulle upphäva eventuell återstående garanti på enheten. Om du normalt använder din SD-kortplats för extra minne måste du ta bort minneskortet för att använda ditt datakort. Å andra sidan, om du har flera GPS-enheter, kan du snabbt byta minne och datakort mellan dem efter behov.

Fördelar och nackdelar

Datakort erbjuder ett snabbt och enkelt sätt att uppgradera en GPS-enhet. Du behöver inte en dator eller en internetanslutning, du behöver inte ladda ner data och ingen installation från en CD krävs. Sätt bara in datakortet i din GPS och slå på enheten. Dina kartor kommer att finnas tillgängliga omedelbart. Datakortkartor har dock nackdelar. Viktigast är att vissa inte kan uppdateras. När uppgifterna blir föråldrade måste du köpa ett nytt kort. Vissa är kopieringsskyddade, så du kan inte överföra data till en annan GPS eller din dator.

Använda dina data

När ett datakort har installerats kan du använda dess kartor eller waypoints exakt som du skulle använda andra data på ditt system. Kortets data visas i dina menyer tillsammans med kartorna från enhetens internminne. Om din GPS skulle misslyckas eller om batteriet tar slut kan du helt enkelt överföra kortet till en annan enhet. De flesta tillverkare tillhandahåller karthanteringsprogram, som TomTom HOME och MyTomTom, och Garmins BaseCamp och MapSource. Om ditt kort inte är kopieringsskyddat kan du ansluta GPS till din dator med en USB-kabel och överföra kartor eller annan data.