Hur du aktiverar eller inaktiverar tvåstegsverifiering för Apple-ID

Ditt Apple-ID innehåller känslig personlig information som kreditkortsnummer, din adress och födelsedatum. Det är verkligen viktigt att du gör ditt Apple ID säkert genom att aktivera tvåstegsverifiering, så att det blir svårare för alla att få tillgång till din personliga information.

I den här artikeln hittar du stegen för att aktivera tvåstegsverifiering för ditt Apple-ID för att göra ditt Apple-ID säkrare och förhindra att andra loggar in på ditt Apple-ID även om de känner till ditt lösenord.

Vad är tvåstegsverifiering för Apple ID?

Tvåstegsverifiering lägger till ett andra lager av säkerhet till ditt Apple-ID genom att göra det obligatoriskt att ange en fyrsiffrig verifieringskod för att logga in på ditt Apple-konto. Verifieringskoden skickas till din telefon och du måste ange den här koden, utöver ditt användarnamn och lösenord.

När du har konfigurerat tvåstegsverifiering på ditt Apple-ID kommer du att bli ombedd att ange verifieringskoden varje gång du gör ändringar i ditt konto, loggar in iCloud eller gör App Store-köp från en ny enhet.

Detta gör det svårare för någon att få åtkomst till din information, även om de lyckas ta reda på ditt Apple ID-lösenord.

Aktivera tvåstegsverifiering för Apple-ID

För att kunna ställa in tvåstegsverifiering för Apple ID behöver du en mobiltelefon med en aktiv SMS-meddelandeplan. När detta krav är på plats följer du stegen nedan för att aktivera tvåstegsverifiering för ditt Apple-ID.

1. Besök appleid.apple.com och logga in på ditt konto genom att ange ditt Apple ID och lösenord.

2. När du är inloggad, leta efter avsnittet Säkerhet och tryck på länken Komma igång. Du hittar den här länken under tvåstegsverifieringsalternativet (se bild nedan).

3. Ange dina svar på säkerhetsfrågorna som presenteras på nästa skärm och klicka på Fortsätt. Om du har glömt svaren på dina säkerhetsfrågor kan du klicka på länken återställ säkerhetsfrågor.

4. Nästa skärm innehåller information om tvåstegsverifieringsprocess. Klicka bara på Fortsätt för att gå till nästa skärm.

5. Därefter måste du välja ditt land, ange ditt telefonnummer och klicka på Fortsätt för att få en fyrsiffrig verifieringskod från Apple.

6. På nästa skärm anger du den fyrsiffriga verifieringskoden som skickats av Apple till ditt telefonnummer och klickar på Verifiera.

7. På nästa skärm kommer du att kunna se alla dina enheter kopplade till ditt Apple ID.

Om du vill kan du få verifieringskoden för någon av dina andra enheter genom att klicka på Verifiera eller helt hoppa över den här skärmen genom att klicka på Hoppa över detta steg (se bild ovan).

8. På nästa skärm hittar du en återställningsnyckel som gör att du kan komma åt ditt konto även om du har glömt ditt lösenord. Notera den här återställningsnyckeln och klicka på Fortsätt.

Obs! Du kan skriva ut återställningsnyckeln genom att trycka på alternativet Skriv ut återställningsnyckel längst ned till vänster på skärmen (se bild ovan).

9. Därefter uppmanas du att bekräfta återställningsnyckeln. Ange återställningsnyckeln som du fick i steg 8 och klicka på Bekräfta.

10. Markera den lilla rutan bredvid ”Jag förstår villkoren ovan” på nästa skärm och klicka på Aktivera tvåstegsverifieringslänk längst ner till höger på skärmen (se bild nedan).

11. Därefter ser du en popup-verifiering i två steg, klicka på Klar.

Det handlar om det, du har nu aktiverat tvåstegsverifiering för ditt Apple-ID. Du kan bekräfta om detta fungerar genom att försöka logga in på ditt konto.

Inaktivera tvåstegsverifiering för Apple-ID

Om du inte gillar tvåstegsverifieringsfunktionen kan du enkelt inaktivera tvåstegsverifiering för ditt Apple-ID genom att följa stegen nedan.

1. Besök appleid.apple.com och logga in på ditt konto.

2. Leta sedan efter avsnittet Säkerhet och tryck på länken Redigera (se bild nedan)

3. Leta reda på alternativet för tvåstegsverifiering på nästa skärm och klicka på Stäng av tvåstegsverifiering (se bild nedan)

4. Du kommer att se ett popup-fönster, klicka på Stäng av tvåstegsverifiering

5. På nästa skärm kommer du att ange svar på tre säkerhetsfrågor och klicka på Fortsätt för att gå till nästa skärm.

6. Bekräfta därefter ditt födelsedatum och ange ett e-postmeddelande (om du har ett) och klicka på Fortsätt

7. Nästa skärm bekräftar att tvåstegsverifiering har stängts av för ditt Apple-ID. Klicka på Ok för att stänga den här skärmen.

Du har nu avaktiverat tvåstegsverifiering för ditt Apple-ID och du kan logga in på ditt Apple-konto genom att helt enkelt ange ditt lösenord.