Hur fixar du R-knappen på en GBA SP

Objekt du behöver

  • Tri-wing skruvmejsel

  • Tandborste

Gameboy Advance SP, eller GBA SP, är en bärbar videospelkonsol utvecklad av Nintendo. Konsolen har en bakgrundsbelyst LED-skärm, sex ansikts-knappar, en digital styrplatta och två axelknappar. På grund av den kompakta konstruktionen av GBA SP kan axelknapparna lätt skadas eller blockeras av skräp. Att reparera klibbiga eller icke-funktionella "L" och "R" axelknappar är billigare än att ha systemet professionellt underhållet, men processen kan kräva ett specialverktyg och ta bort spelväskan.

Stäng av GBA SP. Ta bort alla spel, batterier och tillbehör från konsolen. Vrid enheten med framsidan nedåt för att avslöja baksidan av spelväskan.

Använd en ren, torr tandborste för att skrubba runt axelknapparna. Låt borstens borst passera mellan knapparna och höljet för att rensa bort smuts eller skräp som kan finnas.

Sätt tillbaka batterierna och ett spel för teständamål. Slå på GBA SP. Testa axelknapparna för lyhördhet. Om knappen fortfarande inte svarar, fortsätt till nästa steg efter att du har tagit bort spelet och batterierna.

Vänd enheten med framsidan nedåt och ta bort de sex tri-wing skruvarna från spelväskan.

Dra uppåt på baksidan av fodralet för att separera de två halvorna av konsolen och exponera kretskortet.

Leta reda på axelknapparna längst upp på kretskortet. Tryck in knapparna för att säkerställa att spiralfjädern och kontaktplattan fungerar korrekt. Om någon av dessa komponenter går sönder måste du skicka konsolen till Nintendo för reparation.

Använd en ren, torr tandborste för att rengöra området runt knapphöljet där knappen möter kontaktplattan. Dra av knappen från plasthöljet och rengör den under spiralfjädern. Skjut tillbaka knappen på plats.

Ta ihop de två halvorna av konsolen och se till att skruvhålen på baksidan av höljet ligger i linje med hålen runt kretskortet. Byt ut de sex tri-wing-skruvarna för att slutföra återmonteringen.

Sätt i batterierna och ett spel för teständamål. Slå på GBA SP och testa hur defekt knappen är. Om knappen fortfarande inte svarar måste du kontakta Nintendo Support för professionella reparationer.

Varningar

Använd inte flytande rengöringsmedel på GBA SP. Undvik att blåsa in i konsolen, eftersom detta kan ge kretskortet fukt och orsaka ytterligare skador.