Vad är filändelsen SPD?

Fjorton separata applikationer använder filtillägget .spd. Filändelser är vanligtvis en förkortning på tre eller fyra bokstäver som uttrycker filtypen, filanvändningen eller applikationen som använder filen. Filtillägg täcks inte av upphovsrätt, så programutvecklare kontrollerar sällan om de filtillägg de väljer att använda redan används av andra applikationer.

Typsnitt och drivrutiner

Tre av applikationerna som använder filtillägget .spd fungerar med teckensnitt och skrivare. Harvard Graphics (nu en del av Serif) och Bitstream använde båda filtillägget .spd för specialteckensnittsfiler. Bitstream-teckensnitten kallades Speedo, men den här produkten är nu avstängd. Adobe använder filtillägget .spd för skrivardrivrutiner. Adobe SPD-filer är en del av företagets Creative Suite grafikdesignapplikation.

Säkerhetssystem

Två applikationer använder .spd-filtillägget för en "Säkerhetspolicydatabas." Detta lagrar åtkomstbesluten för trafik som kommer in i nätverket. De två säkerhetsapplikationer som använder .spd som databaser för säkerhetspolicyer är SafeNet, som producerar ett virtuellt privat nätverk för mobilanvändare och Windows Server. En tredje applikation använder filtillägget .spd för säkerhetsrelaterat arbete. Detta är Spyproof som krypterar en fil, en katalog eller en hel hårddisk och lagrar krypterad data i en fil med .spd-filtillägget.

Data filer

Två applikationer använder .spd-filtillägget för datafiler. SPD står för "taldata" för ljudfiler som innehåller röstinspelningar som spelas av Awave Studio. SPELA TEATER! Är en kontaktdatabas producerad av Sage Software. Datafilerna för denna applikation har också filtillägget .spd.

Designfiler

”SoftPlan Drawing” förkortas till SPD, så det här är det naturliga valet för ett filtillägg på ritningar som produceras av SoftPlan, ett arkitektoniskt designpaket. Förkortningen är mindre uppenbar för det andra designpaketet som sätter filtillägget .spd på utdatafiler. Detta är WinLens, som designar linser.

Förseglade dokument

Oracle äger en produkt som heter Unsealer, vilket gör det möjligt att kryptera och övervaka dokument under hela distributionen. Företaget förvärvade paketet när det köpte sin skapare, SealedMedia. Programmet använder .spd-filtillägget för förseglade Adobe-dokument, även om .spdf är ett vanligare filtillägg för denna filtyp.

Andra användningsområden

Tre andra applikationer använder filtillägget .spd. SpecTRM är en miljö som hjälper till att skapa specifikationer för säkra system och programvara. .Spd filändelsen har en specifikation som produceras av SpecTRM. SPSS är ett statistiskt analysprogram som produceras av IBM. Den har en funktion som gör det möjligt för användare att skapa sina egna dialogrutor, och de sparas i en fil med filtillägget .spd. Scratchpad kan förkortas till SPD, och ett algebraberäkningsprogram som skapats av IBM använder .spd-tillägget för utdatafiler av denna anledning.