Vad är skillnaden mellan sms och snabbmeddelanden?

En gång fick vi stämpla och skicka brev till långtgående vänner och familjemedlemmar. Numera kan skriftliga meddelanden levereras direkt tack vare sms - även känd som kortmeddelandetjänst, SMS och snabbmeddelanden eller snabbmeddelanden. Båda ger dig möjlighet att direkt kommunicera med dina kontakter, men sms och snabbmeddelanden har skillnader som kan göra ett till ett bättre alternativ för dig.

Nätverk

Textmeddelanden använder mobiltjänsten för att överföra data på ett liknande sätt som att ringa. På grund av detta är smartphones och traditionella mobiltelefoner de vanligaste enheterna som människor skickar texter från. Datorer kan dock också skicka och ta emot textmeddelanden. Detta uppnås genom att installera en SMS-app på datorn, som använder ditt mobilnummer och din mobiltjänst för att skicka SMS till dina kontakter. Direktmeddelanden startade i datornätverk. Men du kan installera en snabbmeddelandeapp och använda din smartphone för att skicka snabbmeddelanden när du är borta från din dator.

Tillgänglighet

Texter kan skickas mellan två personer som betalar för tjänsten. Med andra ord kan du skicka texter till personer som inte delar samma operativsystem eller programvara. Å andra sidan kräver snabbmeddelanden vanligtvis att du och dina kontakter använder samma meddelandetjänst för att kommunicera, som Yahoo Messages, WhatsApp eller Twitter direktmeddelanden. Istället för att ladda ner ett meddelandeprogram för varje tjänst, kanske du vill använda en klient med flera protokoll som ger dig tillgång till flera meddelandeprotokoll samtidigt. Facebook Messenger kan till exempel skicka och ta emot SMS-meddelanden såväl som egna egna snabbmeddelanden.

Sändningskostnader

Eftersom sms är en telefontjänst, betalar du din mobilleverantör för tjänsten. Mobiloperatörer erbjuder obegränsade sms-planer samt andra planer som debiteras av textmeddelandet eller sätter ett tak på hur många texter som kan skickas och tas emot i en faktureringsperiod. De flesta direktmeddelandetjänster är gratis att använda, och kostnaderna kompenseras av reklam. Om du använder snabbmeddelanden på din smartphone debiteras du för dataanvändning såvida inte din plan innehåller obegränsad data eller om du använder Wi-Fi.

säkerhet

Eftersom sms är knutet till ett mobilnummer finns det inga inloggningsskärmar, så alla som använder din telefon kan skicka, ta emot och titta på dina texter. Instant messenger-program kräver ett användarnamn och lösenord, vilket ger mer säkerhet och integritet. Båda tjänsterna är emellertid inte ogenomträngliga för nätfiskebedrägerier och andra skadliga attacker. Spam och virus använder sms-tjänster och snabbmeddelandetjänster för att nå sina mål. För att bekämpa detta kan du installera säkerhetsappar för din smartphone och använda antivirusprogram för att skydda din dator.