Hur låser du upp ett Mac-tangentbord

Att skydda konfidentiell företagsinformation och personligt identifierbara detaljer om dina anställda innebär att du skyddar din Apple Macintosh-dator från nyfikna ögon. Om en anställd eller besökare kommer till ditt skrivbord medan du arbetar kan du använda kortkommandot "Cmd-Tab" för att byta skärm till ett annat program, borta från känslig information. För att skydda din integritet när du är borta från skrivbordet utan att stänga av din dator eller logga ut från ditt användarkonto, låser du tangentbordet och låter det bara låsa upp för dig.

Uppstart

Öppna Apple-menyn och välj "Systeminställningar". Leta upp kategorin Personlig, som upptar den översta raden i fönstret Systeminställningar, och klicka på "Säkerhet och sekretess". På fliken Allmänt aktiverar du kryssrutan framför inställningen som kräver ett lösenord för att väcka din dator.

Klicka på knappen "Visa alla" högst upp i inställningsfönstret Säkerhet och sekretess för att återgå till huvudskärmen för Systeminställningar. Klicka på objektet "Desktop & Screen Saver" i avsnittet Personal.

Välj fliken Skärmsläckare i inställningsfönstret Skrivbord och skärmsläckare. Klicka på "Hot Corners" -knappen längst ned till vänster i rutan.

Bestäm vilka av de fyra hörnen på skärmen som blir det heta hörnet som gör att skärmsläckaren visas. Öppna rullgardinsmenyn som motsvarar ditt valda hörn och välj Starta skärmsläckare. Klicka på "OK" -knappen för att återgå till fönstret Skrivbord och skärmsläckare.

Klicka på en kategori för skärmsläckare i listan till vänster i rutan. Förhandsgranskningen av skärmsläckaren visas till höger i rutan. För att välja en egen bild expanderar du "Bilder" för att välja en bild som den innehåller - till exempel företagslogotypen. Använd skjutreglaget längst ner i inställningsfönstret för att ställa in hur mycket tid som ska gå mellan din senaste tangenttryckning eller pekdonets rörelse och innan skärmsläckaren visas. Tryck på "Cmd-Q" för att avsluta Systeminställningar när du är nöjd med din inställning.

Drift och upplåsning

Flytta markören till det heta hörnet som du valt som skärmsläckare. Skärmsläckaren visas utan att vänta på att ett tidsintervall ska gå.

Tryck på en tangent på tangentbordet när du återvänder till skrivbordet. En dialogruta visas som kräver att du skriver ditt lösenord i ett inmatningsfält under ett fält som redan visar ditt användarnamn.

Skriv ditt lösenord och tryck på "OK" -knappen för att få tillbaka åtkomst till din dator.

Tips

Om du är en registrerad administratörsanvändare bland företagets Mac-datorer kan du låsa upp en anställds lösenordsskyddade skärmsläckare genom att trycka på "Alternativ-Retur" och ange ditt användarnamn och lösenord i dialogrutan som visas.

Varningar

Lösenordsskyddad tangentbordssäkerhet ger ett avskräckande, inte ett absolut skydd, mot upptagen kroppar.

Skriv inte ner ditt lösenord på pappersrester och lämna det i en skrivbordslåda där snoopers kan hitta det.