Vad betyder det när din skärm säger "utom räckhåll"?

Datorns grafikkort och bildskärm arbetar tillsammans för att producera skärmen. Grafikkortet hämtar informationen medan skärmen visar den. Varje bildskärm har en optimal upplösning där den är utformad för att visas bäst. Om grafikkortet försöker visa med en upplösning som monitorn inte kan hantera visas ett meddelande "utanför räckvidden" eller en tom skärm. Meddelandet "utom räckhåll" betyder att monitorn inte kan visas med den givna upplösningen.

Orsaker

Den enklaste orsaken till ett "utom räckhåll" -fel är ett nytt grafikkort som är anslutet till en gammal bildskärm. Nyare grafikkort kan hantera upplösningar som äldre skärmar inte kan stödja. Inkompatibla eller skadade drivrutiner gör också att bildskärmar visas utom räckhåll, särskilt i Windows. En annan sannolik orsak för alla operativsystem är att upplösningen var konfigurerad till en inställning som monitorn inte kunde visa.

Windows-lösningar

För att fixa en bildskärm utanför Windows 8 startar du först om datorn i felsäkert läge. Håll "F8" -tangenten medan datorn startar om. Om datorn visas ordentligt väljer du en ny skärmupplösning med appen Skärminställningar. Om datorn visas utom räckhåll på grund av ett drivrutinsproblem startar du om datorn medan du håller "F8". Välj sedan "Senast kända bra konfigurationer" istället för felsäkert läge. När Windows startar, installerar du om grafikkortdrivrutinerna. För de flesta grafikkort är det så enkelt att installera om grafikkortet som att köra ett program. Läs alltid instruktionerna från tillverkarens webbplats. Om du vet att en drivrutin fungerar bra med din dator, säkerhetskopiera den till en säker plats.

Mac-lösningar

Om du ändrade din Macs upplösning till något som monitorn inte kan stödja löser problemet absolut problemet. Datorn återgår till den senast använda upplösningen efter 15 sekunder. Om det inte fungerar, eller om Mac-datorn är ansluten till en bildskärm som inte stöder upplösningen, håll ned strömknappen tills datorn stängs av och slå sedan på datorn. När du har hört startbruset håller du ner "Skift" -tangenten. När Mac-datorn har startat väljer du en ny upplösning i "Display" under "Systeminställningar". Slutligen starta om datorn normalt.

Linux-lösningar

I Ubuntu, vid en kommandotolk, raderar du "monitors.xml" -filen i ~ / .config och startar om. I andra distributioner, konfigurera om X genom att skriva "Xorg -configure" som root. Om du inte har den dokumentation som medföljer bildskärmen tillhandahåller många tillverkare manualer med korrekta upplösningar online.