Vad är skillnaden mellan en iPhone och en smartphone?

En smart telefon är en typ av mobiltelefon som har många funktioner som finns på stationära och bärbara datorer. Dessa inkluderar internetåtkomst, installerbara programappar och möjligheten att skriva text, vanligtvis med ett pekskärmstangentbord. IPhone, tillverkad av Apple, är ett populärt märke av smarttelefon.

Vad gör en telefon smart?

En smart telefon är i grunden en mobiltelefon som också används som dator. Den kan utföra många av de uppgifter som människor tidigare använde bärbara och stationära datorer för, inklusive att skicka e-post, få tillgång till sociala nätverkstjänster, söka på nätet, göra online-köp och streama musik och video. Mer än 77 procent av amerikanerna använder en smart telefon, enligt en undersökning från Pew Research Center som släpptes i januari 2017.

En av dess viktigaste funktioner är möjligheten att komma åt Internet, både via mobilnätverk och via Wi-Fi hemma eller på kontoret. Smarta telefoner är vanligtvis utrustade med webbläsare, e-postprogramvara och sms-verktyg samt tillgång till en marknadsplats för att installera ytterligare programvara, så kallade appar.

Deras bärbarhet har förändrat hur människor får tillgång till Internet, med användare som kan komma åt sökmotorer, e-post och andra onlineverktyg var som helst de är. Med enheterna fortfarande relativt nya fortsätter forskare att spekulera i deras långsiktiga effekter på samhället.

IPhone och dess konkurrens

IPhone, tillverkad av Apple, är ett ledande varumärke av smart telefon, som används av mer än 40 procent av smarta telefonanvändare i USA. Första gången 2007, introducerade den många funktioner som smarta telefonanvändare nu tar för givet, inklusive ett pekskärmstangentbord, högkvalitativ kamera, en snabb processor som möjliggör kraftfulla appar och webbläsarprogramvara i nivå med det som finns på datorer.

Det kör ett operativsystem som heter iOS. Systemet används också på Apples iPod Touch-enheter, som liknar iPhones men saknar telefonsamtal och iPad-surfplattor. Användare kan installera programvara via Apples App Store, som innehåller allt från dejtingsappar till ordbehandlare. App Store och iOS är endast tillgängliga för Apple-produkter.

IPhone-funktionerna minskade snart till försäljning av andra telefoner från stora tillverkare som BlackBerry, Palm och Nokia. Idag kommer iPhones största konkurrens från smarta telefoner som kör Android-operativsystemet, producerat av Google. Den används av många tillverkare inklusive Samsung, LG och HTC. Den kommer med sin egen appmarknad, kallad Google Play. BlackBerry fortsätter att göra vissa smarta telefoner som kör sitt eget operativsystem och vissa smarttelefoner som kör Microsofts Windows 10 Mobile-operativsystem. Appar som skapats för ett operativsystem kan i allmänhet inte köras på konkurrerande plattformar. Många populära appar har versioner tillgängliga för både iPhone- och smarttelefonoperativsystem från andra tillverkare, särskilt Android. Användare av iPhones har tillgång till någon Apple-tillverkad programvara som inte är kompatibel med andra smarta telefoner, inklusive SMS-appen Messages och FaceTime-verktyget för ljud- och videokonferenser. Vissa människor föredrar också utformningen av iPhones hårdvara och operativsystemsprogramvara.

Telefonköpare väljer inte mellan en smart telefon eller en iPhone utan mellan olika typer av smarta telefoner, inklusive iPhone.