Vad är skillnaden mellan bredband, DSL och trådlöst?

Bredband, DSL och trådlöst är termer som beskriver olika typer av höghastighetsinternetanslutningar. Många internetleverantörer erbjuder var och en av dessa former av höghastighetsinternet, men tillgängligheten för varje typ beror i slutändan på platsen för ditt hem eller företag.

Bredband

Ordet "bredband" beskriver en internetsignal med hög bandbredd eller kapacitet. Ingen höghastighetsinternet kan märkas som bredband eftersom nästan alla typer av höghastighetsinternetanslutningar kan kallas bredbandsanslutningar. Typer av bredbandsinternet kan inkludera kabel, satellit, DSL, fiberoptisk eller trådlös.

DSL

DSL, som står för Digital Subscriber Line, är en bredbandsinternetanslutning som använder ledningarna i ett telefonnät för att leverera en höghastighetsinternet-signal. DSL-nedladdningshastigheter kan variera från 256 kbps till 24 Mbps, men hastigheten kan variera beroende på telefonlinjernas kvalitet, avstånd från ISP eller typ av DSL-prenumeration. DSL-installation kan vanligtvis göras utan att borra några extra hål eller installera extra uttag; så länge som ditt hem redan har telefonkablar installerade behöver du bara ansluta DSL-modemet.

Trådlös

Trådlöst kan betyda många saker när man hänvisar till typer av internetåtkomst. Till exempel, ett trådlöst nätverk som finns i ett hem, kafé eller flygplats har sitt ursprung i en trådlös router som tar emot sin signal från ett modem länkat till en ISP. Trådlöst bredband kan å andra sidan ge höghastighetsinternet täckning till ett mycket större område och finns i många former, som 3G, 4G, LTE, satellit och WiMAX. 3G-nät anses tekniskt sett vara en trådlös anslutning, men de är inriktade på mobila plattformar som inte har höga bandbreddskrav, som smartphones och surfplattor. 4G-nätverk som LTE eller Long Term Evolution och WiMAX, eller världsomspännande interoperabilitet för mikrovågsåtkomst, blir standard för trådlöst bredband. LTE och WiMAX är baserade på liknande teknik som gör att hela städer och andra stadsområden kan täckas med höghastighetsinternet.

Överväganden

Var noga med att undersöka dina alternativ när du väljer en internettjänst. Även om du kanske befinner dig inom täckningsområdet för trådlöst eller DSL kan det fortfarande finnas miljö- eller platsfaktorer som kommer att minska din anslutnings effektivitet. Till exempel försämras en DSL-anslutning ju längre bort från ISP: s plats du befinner dig, så dina internethastigheter kanske inte är lika snabba som den annonserade hastigheten. En trådlös anslutning kan också drabbas av störningar från träd, lokal geografi eller till och med det byggmaterial som används i ditt hem. Om dina grannar eller vänner använder den internettjänst du är intresserad av kan det inte skada att fråga dem hur de tycker om kvaliteten på deras tjänster. Du kan också be din potentiella Internetleverantör att komma hem till dig och göra ett test för att avgöra om trådlöst eller DSL är ett genomförbart alternativ.