Hur kan du veta om ditt Twitter-konto hackades?

Bara under en incident 2013 kom cirka 250 000 Twitter-konton i fara när någon bröt sig in i Twitters databas. Medan sådana massiva exploateringar är ovanliga, bryter hackare rutinmässigt in på konton varje dag. Ofta märker inte kontoägaren ens dagar eller veckor. När du väl vet vad du ska leta efter kan du vidta åtgärder för att se till att du får tillbaka kontrollen över ditt konto och vidta försiktighetsåtgärder för att minimera risken för att det händer igen.

Konstig aktivitet på ditt konto

Om ditt Twitter-konto börjar visa bisarr aktivitet har ditt konto sannolikt hackats. Detta inkluderar direktmeddelanden (DM: er) som du inte skickade och tweets som du inte postade. Ett annat varningstecken på ett hackat konto är om det följer, följer upp eller blockerar människor själv. Om du inte kontrollerar dina skickade DM-filer eller skannar igenom din egen profilsida kanske du inte märker dessa symtom. Den första ledtråden kan vara meddelanden eller tweets från andra som anklagar dig för skräppost, eller anhängare som börjar följa dig eller blockera dig. Om folk börjar reagera konstigt, kontrollera din tweet-historik och DM-filer för att se till att ditt konto inte orsakar problemet.

Du kan inte logga in

När en hackare kommer in på ditt Twitter-konto kan han ändra ditt lösenord, användarnamn, kontakt-e-postadress och din profilinformation. Om du upptäcker att du inte längre kan logga in på ditt eget Twitter-konto finns det en stor chans att du har blivit hackad. Om e-postadressen du använder för Twitter har ändrats, bör du hitta ett e-postmeddelande från Twitter i din inkorg eller skräppostmapp som anger att detta begärts. Om Twitter misstänker att du har hackats kan det återställa lösenordet åt dig och skicka ett meddelande om detta. En annan startpunkt för en hackare kan vara alla Twitter-klienter som du använder för att hantera ditt konto, som TweetDeck eller Hootsuite eller till och med Facebook. Om någon hackar in på ett av dina Twitter-klientkonton kan de använda det för att komma åt ditt Twitter-konto.

Vad ska man göra

Om du misstänker att du har blivit hackad, ändra ditt Twitter-lösenord omedelbart och de lösenord du använder på alla Twitter-klienter. Om du inte kan ändra ditt lösenord, kontakta Twitter support (se Resurser för länken) och be om att en lösenordsåterställning ska skickas till din e-postadress. Om din e-postadress ändrats måste du skicka en supportförfrågan till Twitter och meddela att ditt konto har hackats. I det här fallet kräver Twitter ditt kontonamn, din ursprungliga e-postadress och information om när du senast hade tillgång till ditt konto.

Försiktighetsåtgärder

Att använda ett starkt lösenord och hålla det privat är bara första steget för att se till att ditt Twitter-konto inte hackas. Ett vanligt sätt för hackare att komma till ditt konto är via tredjepartsappar som du har auktoriserat åtkomst till Twitter för dina räkning. Om appen är hackad har hackaren tillgång till ditt konto via den appen. Ibland tappar utvecklare intresset för de appar de skapade och uppdaterar inte längre sina säkerhetssystem, vilket gör dem sårbara för hackare. Du bör granska de appar du har tillåtit att komma åt ditt konto regelbundet och återkalla åtkomst till de du inte använder eller inte känner igen. För att se dessa appar och återkalla åtkomst, klicka på alternativet "Appar" på din Twitter-inställningssida.