Hur man hittar om någon hade loggat in på din dator

Du kan använda programmet Event Viewer på din Windows-dator för att kontrollera systemloggar och hitta om någon har loggat in på din dator.

Hitta om någon hade loggat in på din dator

Ibland kan du stöta på behovet av att dela inloggningslösenordet för din dator med någon för att låta den här personen få åtkomst till din dator under en begränsad tid.

Den rekommenderade säkerhetspraxisen i sådana fall är att ändra inloggningslösenordet, men många användare glömmer antingen att ändra inloggningslösenordet eller helt enkelt inte finner det nödvändigt att göra det.

Om den andra personen med kunskap om dina inloggningsuppgifter har enkel åtkomst till din dator, kanske du är intresserad av att kontrollera om någon hade loggat in på din dator medan du var borta.

Steg för att hitta om någon hade loggat in på din dator

För att hitta om någon har loggat in på din dator kan du använda ett inbyggt verktyg i Windows 10 som kallas ”Even Viewer”.

Huvudsyftet med Event Viewer på en Windows-dator är att spela in system, applikation, säkerhet, installation och andra aktiviteter som händer på din dator.

Event Viewer har en korrekt registrering av alla viktiga aktiviteter som händer på din dator i form av enkla textfiler som lätt kan nås och visas.

Allt som krävs för att hitta om någon har loggat in på din dator är att öppna Event Viewer på din Windows-dator och filtrera systemloggarna.

1. Högerklicka på Start-knappen och klicka på Kör.

2. Skriv in eventvwr i Run Command-fönstret och klicka på OK.

3. När Event Viewer har startats på din dator, expanderar du Windows-loggar> klickar på System och väntar på att systemloggar ska fyllas på din dator.

När systemloggarna är fyllda, högerklicka på System och klicka på alternativet Filter Current Log.

4. I popup-fönstret "Filter Current Log" skriver du 6005, 6006 i fältet "Event ID" och klickar på OK.

5. På händelsevisningsskärmen ser du nu alla 6005 (starttid) och 6006 (avstängningstid), sorterade efter datum. Du kan se detaljer om alla händelser som du är intresserad av genom att dubbelklicka på den.

  • 6005 - Event Log Service startade (starttid)
  • 6006 - Event Log Service stoppades (avstängningstid)

Ett snabbt sätt att hitta om någon har loggat in på din dator är att gå igenom kolumnen "Datum och tid" och se om det finns några poster för datum / tid medan du var borta från datorn.