3 sätt att använda LinkedIn för att bryta sig ur din karriär

Om du avfärdar LinkedIn som bara ett socialt nätverk för arbetssökande, missar du det. LinkedIn är också ett bra verktyg om du befinner dig i en karriärspår. Här är tre viktiga sätt som LinkedIn kan hjälpa dig att fastna på:

1. Forskning

3 sätt att använda LinkedIn för att bryta sig ur din karriär


Om du fastnar i ett jobb du hatar och inte är säker på hur du ska gå vidare i din karriär kan det vara otroligt upplysande att undersöka andras karriärvägar. Att förstå hur någon kom från punkt A till punkt B i sin karriär kan öppna dina ögon för olika sätt att flytta upp stegen - eller närmare en karriär som uppmuntrar dig - på ditt eget sätt.

Innan LinkedIn hade vi inte riktigt ett sätt att göra detta, men nu är det ännu enklare med LinkedIn's nya studieområde Explorer. Välj bara ett studieområde (om du är inloggad på LinkedIn kommer det automatiskt att välja det fält du studerade på college, men du kan ändra detta under "Utforska mer"), och LinkedIn kommer att berätta vad andra som studerade det området gör nu - även där de bor och arbetar. Det visar dig också profiler för personer som har studerat det området, först med dina egna kontakter och sedan vidare till personer du inte känner till men som du har gemensamma kontakter med. Var inte rädd att klicka runt och läsa vad folk har valt att göra offentligt tillgängliga. Omvändning av andras karriärvägar kan vara till hjälp om du inte ens är säker på vad möjligheterna är, och än mindre hur du kan uppnå dem.

2. Känn dig om

3 sätt att använda LinkedIn för att bryta sig ur din karriär


Din LinkedIn-profil berättar en historia om dig: din historia och väg, dina färdigheter och intressen och vart du kan gå vidare. Om erfarenhetsavsnittet bara ser ut som en lista över jobb är din sammanfattning där du knyter ihop allt. Det är din möjlighet att koppla ihop punkterna för din läsare medan du formulerar det bästa av dina prestationer. Din sammanfattning kommer att gå igenom många versioner när du får nya erfarenheter och utvecklas personligen och professionellt. Att skriva om dig själv tvingar dig att överväga saker ur någon annans perspektiv och tänka objektivt på ditt förflutna. Detta kan öppna dina ögon för nya möjligheter.

Inte heller diskontera kraften i en bra rubrik. De flesta använder vanligtvis bara sin nuvarande position och företag, men det finns bättre sätt att göra ett mer omfattande och mer omfattande uttalande om dig själv professionellt. Och om du söker jobb, lägg det inte som din rubrik! Som det första människor läser om dig placerar det dig som tiggare - inte en väljare - och får folk att oroa sig för att du bara frågar dem om jobb. Ett bättre alternativ är att beskriva dig själv som den professionella du är, oavsett om du har ett jobb eller inte. Om du nyligen avskedades från ett jobb som marknadschef kunde du välja att använda något som "Bevisad marknadschef med åtta års erfarenhet."

Hur du väljer att skildra tidigare erfarenheter är också viktigt. Låt oss säga att du är den uppsagda marknadschefen och att du vill arbeta med mer digitalt fokuserade kampanjer vid ditt nästa jobb. I så fall kan du markera de digitala aspekterna av dina tidigare projekt genom att påpeka dem först i erfarenhetsbeskrivningen.

3. Nå ut

människor, kanske, till och med, som, marknadsföring, kreativ, linkedins, karriär, säker, karriär, banor, punkt, yeyes, sätt, fält


Vad är poängen med ett nätverk om du inte ansluter till andra? Det är här du tar din forskning ett steg längre och faktiskt ansluter - i verkliga livet - till människor i din bransch eller som började från samma plats. Det finns definitivt ett rätt och ett fel sätt att göra detta, men de flesta hjälper gärna andra; de är smickrade att du vill ha deras råd, och om du blir framgångsrik får de också värde av relationen. Att göra det enkelt för dem att säga ja är den knepiga delen; du vill inte belasta dem med ett långt e-postmeddelande eller be om för mycket av sin tid. Ramit Sethis blogg har smarta råd om hur man närmar sig människor på rätt sätt för mentorskap.

Att tänka kreativt och proaktivt om din bana är en nödvändig del av att gå vidare i ditt yrkesliv, och LinkedIn kan vara en utmärkt resurs och ett verktyg som hjälper dig att kartlägga din karriär.

För mer information om karriärkartläggning, läs mitt blogginlägg, "Hur man utformar din egen karriär."

Fotokrediter: Getty Creative, LinkedIn, Getty Creative, Getty Creative