Hur iPod tillverkades

Utvecklingen av iPod-musikspelaren revolutionerade den digitala musikbranschen. IPod var inte den första enheten i sitt slag på marknaden, men den släppte snabbt Apple blev den dominerande aktören på marknaden på grund av enhetens höga kvalitet, snygga design och intuitiva kontroller. IPod: s framgång är resultatet av en noggrann utveckling såväl som engagerande marknadsföring, och även om många imitatörer har dykt upp har ingen kunnat dämpa Apples dominans inom området.

Ursprung

År 2000 blev Apple intresserad av marknaden för digital musik. Företaget hade dålig framgång med bärbar elektronik tidigare, men de första MP3-spelarna visade att konsumenterna ville ha en ny bärbar musikenhet. Det visade också att nuvarande generationens spelare var mycket begränsade i sin kapacitet. Apple samarbetade med ett företag som heter PortalPlayer för design av den nya enheten, och VD Steve Jobs själv tog en aktiv roll i dess utveckling.

Design

Från början såg Apple sig att iPod skulle ha några betydande skillnader från spelare på marknaden. Istället för flashminne, som var skrymmande och kraftigt begränsade antalet låtar du kunde lägga på en enhet, skulle iPod använda en hårddisk för att lagra låtar. Detta krävde också en ändring av kontrollschemat. Samtida enheter förlitade sig på att användare trycker på knapparna för att navigera i deras spellista, något som skulle bli tråkigt när man försöker bläddra igenom ett stort antal låtar. Rullehjulet var lösningen på detta problem och visade sig vara en av nycklarna till Apples framgång. Företaget höll sitt eget kontrollschema under omslag, med prototyp-iPods placerade i skrymmande fodral med externa kontroller för att dölja den här funktionen.

Komponenter

Apple använde ett antal olika komponenter från olika företag för att skapa den första iPod. Hårddisken på den första generationens iPod var en femstegs-enhet med fem gigabyte utvecklad av Toshiba. IPod kördes på en processor från ARM, och företaget Pixo hjälpte till att utforma användargränssnittet med kontinuerlig inmatning från Steve Jobs och andra Apple-designers. Den ursprungliga iPod använde ett litiumpolymerbatteri, men företaget skulle byta ut dessa i senare modeller med litiumjonbatterier för bättre prestanda. Apple använde flera olika kinesiska tillverkningsföretag, till exempel Foxconn, för att montera de färdiga spelarna.

Släpp

Apple tillkännagav iPod: s släpp den 23 oktober 2001. Till en början slog den höga prislappen på $ 400 många och försäljningen var trög. Den europeiska versionen återupplivade dock försäljningen och snart blev iPod en statussymbol bland MP3-spelare. Ständiga omarbetningar av hårdvaran, liksom nya konstruktioner med nya funktioner, har hållit iPod i spetsen på marknaden för digital musikspelare i mer än ett decennium.