Ökar risken för brand när lämnade laddare är inkopplade?

Människor lämnar ofta sina mobiltelefoner och bärbara datorer laddade i väggen hela tiden för enkelhets skull, även när de inte laddar eller använder utrustningen. Även om elsäkerheten har ökat dramatiskt kan det ändå visa sig vara farligt. Men det finns enkla sätt att förhindra katastrofer.

Finns det en risk?

Ökar risken för brand när lämnade laddare är inkopplade?

Laddare, antingen för bärbara datorer, mobiltelefoner eller surfplattor, har blivit en nödvändighet i det moderna livet. Bekvämligheten med att lämna enheter inkopplade har gjort det till en vanlig praxis. Dessa laddare drar ständigt ström, men inte lika mycket som om de slogs på. Det kan leda till brandrisk antingen genom värmeavbildning eller kortslutning.

Varför drar laddare ström?

Ökar risken för brand när lämnade laddare är inkopplade?

Risken är resultatet av hur laddare tar ut sin kraft. Laddare omvandlar växelström eller växelström till likström eller likström från uttaget med hjälp av transformatorkretsar. Dessa består av två spolar, en liten och en stor som slingrar sig runt och använder ett elektromagnetiskt fält för att påverka varandra. När du kopplar ur din elektroniska enhet från laddaren bryter detta kretsen på den mindre spolen, men den större spolen fortsätter att röra elektroner. Detta orsakar att lite ström läcker in i laddaren även om den inte är ansluten till någon enhet. Ström kan också dras ut om det finns en LED i laddaren, eftersom detta orsakar mer motstånd.

Vad gör detta farligt?

Laddare, brandrisk, säkerhet, transformatorkretsar

Även om dragkraft inte orsakar någon omedelbar fara kan biverkningarna vara tillräckliga för att orsaka en gnista. Transformatorns krets frigör värme vid omvandling av växelström till likström. Värmen kan långsamt ackumuleras och orsaka att tyg eller trä i närheten antänds. En sådan händelse kan vara ännu mer sannolikt när en enhet faktiskt är ansluten till en laddare, eftersom en icke ansluten laddare inte kommer att samla tillräckligt med värme för att detta ska hända. Det är därför det är säkrare att ladda dina enheter på svala ytor och från brandfarliga föremål.

Laddare som inte är anslutna till några enheter kan dock fortfarande dra i ström. Om det råkar finnas tillräckligt med vatten eller fukt i luften kan det kortsluta transformatorn. Under en kortslutning orsakar onormala anslutningar i kretsen att för mycket ström passerar genom laddaren, vilket överhettar kretsarna och potentiellt kan starta en brand.

Hur undviker jag detta?

Ökar risken för brand om lämnade laddare är inkopplade?

Det bästa sättet att undvika eventuella kortslutningar är att använda ett nätuttag, särskilt om du inte planerar att koppla ur laddaren mellan olika användningsområden. Medan den uppenbara fördelen med en strömkontakt med flera kontakter är att du använder ett uttag för flera enheter, fungerar eluttag också som överspänningsskydd och stängs av när det inte används. Som en extra försiktighetsåtgärd för kortslutningar bör du fortfarande hålla laddare borta från fukt.