Påverkar skärmupplösning videokvaliteten?

Oavsett om du arbetar med ett konstprojekt på din dator eller tittar på en ny version på din TV vill du se en tydligast möjlig bild. I slutändan är bildkvaliteten du ser beroende på flera saker, inklusive skärmupplösningen på din TV eller bildskärm, själva innehållet och enheten som matar ut innehållet. Bildens kvalitet begränsas av den lägsta kvaliteten i gruppen.

Skärmupplösning

Skärmupplösningen påverkar kvaliteten du kan se, eftersom en skärm bara kan matas ut med sin högsta möjliga upplösning. Det ändrar inte kvaliteten på själva videofilen, men ändrar det du ser på skärmen. En gammal TV kan till exempel inte spela en 1080p-video vid 1080p. Innehållets kvalitet begränsas av kvaliteten som skärmen kan visa. Eftersom upplösning är ett mått på pixlar på skärmen har en skärm med högre upplösning fler pixlar medan en med lägre upplösning har mindre.

Videokvalitét

Kvaliteten på videon du spelar påverkar hur den ser ut på skärmen. En skärm med hög upplösning kommer inte att öka upplösningen på det media du tittar på. Om du vill ha bästa möjliga kvalitet, leta efter en kopia av det innehåll du ska spela som visas i högupplöst format - 720p eller 1080p.

Utmatningsanordning

Vissa enheter kan inte producera höga videokvaliteter. Även om din skärmupplösning är 1080p och videokvaliteten är exceptionellt hög, spelar enheten som spelar innehållet betydelse. Om du använder en videostreaming-box som till exempel bara kan mata ut video vid 720p, ser du aldrig videokvaliteten högre än 720p, oavsett vilken upplösning din skärm kan visa.

Strömmande innehåll

Om du tittar på streaminginnehåll kanske du inte ser den högsta upplösningsbilden som finns tillgänglig om din internetanslutning är långsam. Amazon Streaming Video, Hulu och Netflix, till exempel, justerar videokvaliteten baserat på din hastighet. Eftersom det tar mycket bandbredd att strömma video kommer långsam anslutning att uppleva laggy video, särskilt med HD-innehåll. Genom att sänka kvaliteten streamas videon smidigare men med mindre detaljer.