Använder iPhones GPS upp data?

IPhone är utrustad med en integrerad GPS-antenn som, i kombination med den inbyggda ”maps” -appen, kan skapa en rudimentär GPS. GPS fungerar utanför den mobila signalen och kommunicerar direkt med satelliter för att bestämma din position. Varje annan funktion på iPhone förlitar sig dock på mobiltorn eller Wi-Fi-nätverk för att överföra data. Detta kan resultera i att GPS använder en del av din tilldelade mobildata.

Att skilja GPS från andra data

GPS-antennen i iPhone och andra smartphones kan bara hitta var du befinner dig vid ett visst ögonblick. När dessa data har erhållits kan de användas för att markera din position på en karta. Denna karta är en grafisk fil som måste laddas ner via ett datanätverk. Om du inte har öppnat en karta nyligen för din nuvarande plats måste den laddas ner av Apple Maps-appen med din dataanslutning. Om du är ansluten till ett Wi-Fi-nätverk vid den tiden bör det inte påverka din totala dataanvändning hos din leverantör.

Assisterad GPS

Ibland sker dataanvändning på iPhone inte bara från kartorna utan också från en funktion som kallas "Assisted GPS." Eftersom GPS-signaler kan ta lite tid att bestämma din plats använder vissa enheter bitar av data som skickas till tre olika celltorn för att hitta din plats snabbare. Mängden data är liten, men det kan lägga till om funktionen används ofta.

Höga datavolymer

Den största dataanvändningen kommer från att använda iPhone som GPS när du kör långväga. Det beror på att nya delar av kartan laddas ner när du reser. Om du har en begränsad dataplan bör du undvika att använda GPS-funktionen för ofta när du kör.

Hur man undviker nedladdning av data

Om du har en Wi-Fi-anslutning kan du undvika vissa datakostnader från ditt mobilnätverk. Öppna kartprogrammet och navigera till det område där du förväntar dig GPS. Zooma in och ut på detta område, pausa med varje steg i zoomen så att kartan kan laddas. Genom att göra detta placeras dessa kartor i en tillfällig cache på iPhone, så att de inte behöver laddas ner över en mobilanslutning när du använder GPS. Version 6 av iOS erbjuder förbättrad funktionalitet för cachning av dessa kartor.

Vissa GPS-applikationer från tredje part sparar datakostnader genom att inkludera kartorna. GPS-tillverkaren TomTom skapar en app för iPhone som använder inbyggda kartor för navigering. Nackdelen med en sådan app är att den tenderar att vara dyrare. En annan varning är att nedladdning av kartorna kräver mer än 1,4 GB lagringsutrymme på telefonen.