Hur kan någon hacka in på mitt Yahoo-e-postkonto?

En gratis e-posttjänst online, som den som erbjuds av Yahoo, är bekväm om du vill kontrollera din e-post från olika datorer. Men om ditt konto äventyras av en hackare kan han få tillgång till dina privata e-postmeddelanden som kan innehålla personlig information som han kan begå identitetsstöld och utpressning med. Även om hackare kan få tillgång till ditt konto genom att bryta mot e-posttjänstens säkerhet använder de oftare enklare metoder för att få ditt lösenord.

Lösenord

Ett vanligt misstag som kan hjälpa hackare att få tillgång till ditt Yahoo-e-postkonto är att använda samma lösenord för flera olika webbplatser. Medan ett enda lösenord kan göra det lätt att komma ihåg dina referenser, lämnar övningen ditt e-postkonto sårbart om någon av de andra platserna äventyras. Eftersom de flesta webbplatser kräver en e-postadress för att registrera har hackare redan all information de behöver för att få tillgång till din e-post om de får tillgång till lösenordsdatabasen på en webbplats. Det är ofta svårt att säga hur säkert en webbplats lagrar dina uppgifter, så det är bäst att undvika att använda samma lösenord för olika konton.

Nätfiske

En annan populär metod för att hacka ett Yahoo-e-postkonto är nätfiske. Denna taktik innebär att hackaren skickar ett e-postmeddelande som verkar komma från en legitim källa, i det här fallet Yahoo. E-postmeddelandet innehåller information om att ditt konto kan ha äventyrats och innehåller en länk till en webbplats där du ombeds logga in. I verkligheten är webbplatsen noggrant utformad så att den ser ut som Yahoo-inloggningssidan, men lagrar istället informationen som du anger, och hackaren använder sedan denna information för att komma åt ditt konto. För att undvika denna typ av nätfiske bedrägerier, var noga med webbadressen i adressfältet - den ska innehålla "https" för att indikera att servern är säker och bör visa ett hänglås som visar webbplatsens säkerhetscertifikat. En phishing-webbplats har inte dessa funktioner och felstavar ofta domännamnet - till exempel "login.yah00.com" istället för "login.yahoo.com." Använd Yahoo-funktionen "inloggningsförsegling" för att vara säker på att du befinner dig på inloggningssidan för äkta e-post.

Keyloggers

Hackare använder speciell programvara, kallad keyloggers, för att fånga och överföra din information till dem. Keyloggers är utformade för att vara smygande, så du kanske inte ens är medveten om att din dator är infekterad. Dessa program fungerar i bakgrunden och spelar in alla tangenttryckningar som du anger, till exempel ditt Yahoo-användarnamn och lösenord. Vissa keyloggers kan också fånga skärmdumpar som sedan skickas vidare till hackaren. Dessa keyloggers kan installera sig på din dator när du besöker skadliga webbplatser, öppnar misstänkta e-postbilagor eller om hackaren har fysisk åtkomst till din dator. För att undvika detta problem, håll ditt operativsystem uppdaterat och installera bra antivirus- och malware-skannrar.

Offentliga datorer

Om du loggar in på ditt Yahoo-e-postkonto på en offentlig dator på ett internetcafé eller bibliotek kan du oavsiktligt hjälpa hackare att komma åt ditt konto om du har bråttom och glömma att logga ut från ditt konto efter att ha kontrollerat din e-post. Det kan också hända om kryssrutan "Håll mig inloggad" är markerad på inloggningssidan. Hackare kan också installera keyloggers på offentliga datorer så att de får tillgång till dina kontouppgifter. Avstå från att använda offentliga datorer för att logga in på ditt Yahoo-e-postkonto, om det är möjligt.

Varningar och tips

Att använda ett lätt att gissa lösenord eller säkerhetsfråga för ditt Yahoo-e-postkonto gör det också väldigt enkelt för en hackare att få tillgång. Om ditt lösenord är något som är lätt att gissa, till exempel "1234" eller "lösenord", kommer det inte att utgöra något problem för hackare. Hackare kan också använda informationen på din Facebook-profil för att gissa dina lösenord och säkerhetsfrågor. Använd lösenord på åtta tecken eller mer som innehåller en blandning av ord och siffror samt tecken för att förhindra att hackare gissar dem. Med ett lösenordshanteringsprogram kan du använda mer komplexa lösenord utan att behöva komma ihåg dessa ovanpå huvudet.