Trådlös router vs. Trådlöst modem

Trådlöst nätverk gör det möjligt för en dator att ansluta till Internet utan behov av nätverkskablar. Denna funktion är särskilt användbar för bärbara datorer eftersom den gör det möjligt för användaren att komma åt internet från vilket rum som helst i huset utan att köra kablar till varje rum. Många universitet, företag och samhällen har stora trådlösa nätverk som gör det möjligt för användare att ansluta till Internet, inklusive från offentliga utomhusområden. Trådlösa modem och trådlösa routrar tillåter användare att komma åt dessa nätverk.

Grundläggande skillnader

Medan trådlösa routrar och trådlösa modem ger i stort sett liknande resultat, fungerar de på mycket olika sätt. En trådlös router är en stationär enhet som ansluter till ett trådbundet nätverk, vilket gör att datorer utrustade med trådlösa gränssnittskort kan ansluta till det nätverket. Ett trådlöst modem är en enhet som ansluts direkt till en dator, vilket ger åtkomst till ett distribuerat trådlöst nätverk som liknar det som används av mobiltelefoner.

Trådlösa routrar

En trådlös router, som alla andra routrar, ansluter direkt till en nätverksaccesspunkt via nätverkskablar, precis som en dator skulle göra. En trådlös antenn på routern skickar och tar emot nätverkspaket till trådlösa gränssnittskort inom räckhåll, vilket gör att datorer kan ansluta till Internet via den trådbundna åtkomstpunkten. Ofta kommer ett trådlöst nätverk att ha säkerhetsprotokoll för att förhindra obehörig åtkomst.

Trådlösa modem

Trådlösa modem fungerar på samma princip som en mobiltelefon. De skickar och tar emot nätverkspaket via ett system med kommunikationstorn som ger åtkomst över ett stort område. Vissa mobiltelefoner kan länkas till datorer för att fungera som trådlösa modem via mobiltelefontjänstleverantören. En smart telefon är i huvudsak en nedskalad dator och ett trådlöst modem i ett enda paket.

Praktiska problem

Serviceområdet för ett trådlöst modem är i allmänhet mycket större än för en trådlös router, även om det är beroende av storskalig offentlig infrastruktur för att fungera. Räckvidden för en trådlös router sträcker sig sällan utöver en enda byggnad och är vanligtvis begränsad till några rum i en byggnad. Det kan dock länkas till trådlösa repeaterar och andra trådlösa routrar för att skapa mycket större serviceområden. En trådlös router kan förväntas ge anslutningshastigheter nära den trådbundna internettjänsten den är ansluten till, med nya modeller som ger trådlös bredbandsaccess. Trådlösa modem är i genomsnitt mycket långsammare och ger hastigheter närmare fjärranslutningar i de flesta områden.