Hur säker är chattmeddelanden på Facebook?

Facebook har implementerat många funktioner för att göra det till ett nav för användarnas internetupplevelse, och dess chattmeddelandetjänst är inte annorlunda. När det gäller säkerheten för att chatta på Facebook är plattformen inte en inneboende säkerhetsrisk för dina enheter. Du måste dock fortfarande vara försiktig mot nätfiskeattacker och överväga de integritetsmässiga konsekvenser som kommer med att lägga personlig information på Facebook.

Kontohackning

Bara för att du får ett Facebook-chattmeddelande från din väns konto betyder inte nödvändigtvis att det är din vän du pratar med. Den personliga informationen och tillgången till Facebook-vänner som kommer från att kompromissa med ett Facebook-konto gör dem till attraktiva mål för hackare. Följaktligen beror integriteten och säkerheten för dina chattmeddelanden på hur väl de andra användarna du chattar med skyddar sina konton.

Direktattacker

Att bara ta emot meddelanden via Facebooks chatt-system i din webbläsare eller i mobilappen utgör ingen risk för infektion på din dator. Meddelandet är helt enkelt text på en skärm och ett chattmeddelande kan inte locka Facebook till att attackera din enhet. Om du använder en tredjeparts snabbmeddelandeklient för att logga in på Facebook-chatt måste du dock undersöka om klienten har säkerhetsproblem som hackare kan utnyttja.

Nätfiske

Medan Facebook-chattmeddelanden inte kan attackera din dator direkt kan chattjänsten vara en plattform för nätfiske. Om meddelanden från en främling - eller ett Facebook-konto som en hackare har komprometterat med - innehåller länkar eller filer, kan dessa webbplatser eller dokument infektera din dator med skadlig kod. Att ignorera länkar från främlingar är enkelt, men hackare utnyttjar ofta det faktum att människor är mindre vaksamma om potentiellt misstänkta länkar eller dokument som uppfattas ha kommit från sina vänner.

Facebook-data

Facebook registrerar all din aktivitet på deras webbplats. Det betyder att alla dina konversationer kommer att vara en fast fixtur i Facebooks databaser. När du har skickat något är den långsiktiga säkerheten för det chattmeddelandet upp till Facebook. Hackare som tränger igenom Facebooks säkerhet kan få tag på dina chattavskrifter. Dessutom har fel i nya Facebook-funktioner exponerat privata meddelanden innan utvecklare fixade buggarna.