Hur man blockerar en webbplats med Adblock Plus Blacklist

Adblock Plus är ett gratis tillägg för webbläsarna Firefox, Chrome och Opera. Den är utformad för att blockera webbplatsannonser som du kan hitta irriterande, distraherande eller skadliga för din integritet och säkerhet. Adblock Plus har möjligheten att använda svartlistor och vitlistor, som kan anpassas med filter för att blockera allt annonsinnehåll från en hel webbplats eller för att välja vilket annonsinnehåll som ska visas. Innehållet kan filtreras efter typ, efter filnamn eller efter dess specifika plats på servern.

Steg 1

Installera Adblock Plus från dess officiella webbplats (länk i Resurser). Klicka på länken "Installera" på huvudsidan, som automatiskt anpassas för din webbläsare. Klicka sedan på "Tillåt" och "Installera nu" om du använder Firefox. I Chrome klickar du på knappen "Lägg till i Chrome" och i Opera klickar du på knappen "Lägg till i Opera", följt av "Installera". Starta om webbläsaren för att vara säker på att installationen är klar. En Adblock Plus-ikon visas i Firefox eller i verktygsfältet i Chrome eller Opera.

Steg 2

Öppna dialogrutan "Filterinställningar" i Adblock Plus.

I Chrome klickar du på Adblock Plus-ikonen, väljer "Alternativ" och klickar på fliken "Lägg till dina egna filter".

För Opera, högerklicka på Adblock Plus-ikonen, välj "Inställningar" och klicka på fliken "Lägg till dina egna filter".

I Firefox klickar du på Adblock Plus-ikonen och väljer "Filterinställningar". Klicka på fliken "Anpassade filter" och sedan på knappen "Lägg till filtergrupp". Skriv in ett namn för filtergruppen, om så önskas, och tryck på ”Enter”. Klicka på knappen "Åtgärder", välj "Visa / dölj filter" och klicka på "Lägg till filter."

Steg 3

Skriv in en ny filterregel. I det första exemplet nedan blockeras allt innehåll som inte är text från webbplatsen Example.com med hjälp av jokerteckenet "*". Om du märker att alla annonser kommer från en viss katalog på servern kan du bara blockera innehållet från den katalogen med det andra kommandot. För att blockera annonser av en viss typ, till exempel Flash-animationer med SWF-tillägget, använd ett jokertecken följt av filtillägget, som i det tredje exemplet som gör att alla utom SWF-filer kan laddas. I det fjärde exemplet blockeras alla GIF-bilder som har ett filnamn som börjar med "banner".

http://exempel.com/ http://exempel.com/ad-katalog/ http://exempel.com/.swf http://exempel.com/banner.gif

Med Adblock Plus kan du också lägga till undantag till reglerna, definierade genom att föregå dem med "@@". Om hela webbplatsen Example.com blockeras av ett filter men du vill ha tillgång till innehållet i katalogen "Bilar", skriv in det första exemplet nedan. Om alla GIF-bilder från en webbplats är blockerade skriver du det andra exemplet för att bara se GIF-filer som börjar med "figur".

@@ | http: //exempel.com/bilar/ @@ | http: //exempel.com/figur.gif

Lägg till ett filter eller undantag per rad, följt av "Enter" -tangenten och stäng fönstret när du är klar. Om du väljer att ta bort filtret senare navigerar du tillbaka till samma fönster. Klicka på det filter som ska tas bort i Firefox, klicka sedan på knappen "Filtrera åtgärder" och välj "Ta bort". I Chrome eller Opera klickar du på filtret och sedan på knappen märkt "Ta bort markerad."