Hur man gör DVD-insatser

Till skillnad från CD-juvelfodral innehåller DVD-fodral två områden som du kan anpassa med inlägg som kombinerar information om skivinnehåll med snygg grafik och väl vald typografi. På utsidan av fodralet finns en konstfälla som sveper runt framsidan, baksidan och ryggraden. Insidan innehåller ett par klipp där du kan skjuta en annan utskrift som innehåller anteckningar om din film eller presentation. För att dra nytta av dessa två anpassningsområden väljer du delvis prefabricerade eller helt gör-det-själv-alternativ.

Papper

Du kan köpa färdiga utskriftsmaterial som rymmer måtten på DVD-fodralets märkningsområden på ark (se Resurser) som passar genom skrivbordsutmatningshårdvara, inklusive bläckstråleskrivare och laserskrivare. Dessa ark fungerar med mallar som ger förpositionerade präglingsområden för omslag och ryggrad. Välj ditt papper så att det matchar utskriftsenheten du använder. Lager som passar laserskrivare kanske inte ger de bläcktorkningsegenskaper som bläckstråleskrivare behöver, och bläckvänliga ytor kanske inte fungerar bra vid den höga värmen hos en laserskrivares fixeringsenhet. Måtten på dessa ark kan kräva att du kör dem genom en manuell bypassplats eftersom de kanske inte passar i en skrivares bifogade, avtagbara utmatningsfack.

Programvaruverktyg

Använd bekant programvara för att arbeta med att producera DVD-fodralinsatser (se Resurser för programvara och mallalternativ). Du kan ställa in ett Microsoft Word- eller ordbehandlingsdokument med öppen källkod eller använda en nedladdningsbar mall som tillhandahålls av tillverkaren av dina inläggsark. Om du har tillgång till sidlayout eller illustrationsprogram kan du också hitta mallar i dessa program filformat. Om du föredrar att skapa ditt eget dokument från början, tillåt en total insatsbredd på 10 3/4 tum, inklusive 14 mm för ryggraden, och en höjd på 7 3/16 tum. Du kan tillämpa dessa mått på ett liggande ark av A4 eller papper i legal storlek. A4 är 11,69 tum bred och 8,27 tum lång i liggande orientering. laglig storlek mäter 14 tum bred och 8,5 tum lång. Kör ett testark genom din skrivare för att avgöra vilken väg du ska orientera ditt papper när du matar ut ditt slutliga konstverk.

Innehållsalternativ

Om dina DVD-fodral innehåller interiörklipp för ytterligare inlägg förutom den externa konstfällan, kan du ägna utsidan till grafik, titlar och reklamkopior som talar om ditt skivinnehåll, ger ett copyrightmeddelande och listar de personer som är involverade i din produktion. Interiörinsatsen blir din spårlista eller skivmenyguide, inklusive en sammanfattning av filmer och andra krediter för alla typer av videoinnehåll. Du kan hämta körtider och relaterad information från programvaran du använder för att montera och bränna din DVD.

Utskriftsval

För att skapa ett inlägg som innehåller fullblodsgrafik behöver du ett papper som är tillräckligt stort för att rymma den färdiga, trimmade storleken på insatsen och en extra tryckt marginal för att få bläcket eller toner att se ut som om de sträcker sig till utskärningsdimensionerna. Om du använder mallar som matchar prefabricerade insatsmaterial behöver du inte skapa markeringar för att indikera skärlinjer; din uppsats bör innehålla perforeringar som uppnår samma mål. Om du skriver ut på vanligt papper skapar du beskärningsmärken för att ange var du skär ut det färdiga inlägget. Programvara för sidlayout och illustrationsprogram kan lägga till beskärningsmärken automatiskt. För att uppnå samma mål i Microsoft Word eller ett annat program som inte bygger beskärningsmärken, rita en fjärdedel tum långa linjer en åttondels tum bort från ditt konstverk i både horisontella och vertikala riktningar. Klipp ut din färdiga insats på en pappersskärare eller med en rakkniv på en säker yta.