Varför förlorar mitt Wi-Fi signalen?

Medan ett trådlöst hemnätverk kan vara ett mycket användbart verktyg kan det också vara en stor källa till frustration. Elektronisk störning, konkurrerande nätverk och byggandet av ditt hem kan alla påverka din Wi-Fi-signal, sakta ner dina hastigheter och till och med koppla bort dina mobila enheter. Om din Wi-Fi-signal fortsätter att försvinna kan ändring av konfigurationen hjälpa till att förbättra mottagningen.

Elektromagnetisk störning

Beroende på vilket protokoll ditt Wi-Fi-nätverk använder kan det sända på 2,4 GHz-bandet, 5 GHz-bandet eller båda. Om du har en annan trådlös enhet i ditt hem, som en trådlös telefon, kan den använda ett av dessa band för att sända och ta emot data också. Om ditt Wi-Fi tappar varje gång du använder din trådlösa telefon, överväga att uppgradera till en nyare modell som använder 1,9 GHz-bandet. Dessutom kan vissa elektroniska enheter som mikrovågor stänga störningar över det elektromagnetiska spektrumet medan de används. Om dina Wi-Fi-avbrott sammanfaller med midnattmat, överväg att flytta din trådlösa router för att placera den längre bort från din mikrovågsugn. Lägg dessutom din router högt, som ovanpå en bokhylla, och göm inte den bakom ett fast föremål som en kolumn eller kylskåp.

Andra nätverk

Om du bor i en hyreshus kan Wi-Fi-nätverk i närheten vara källan till dina signalproblem. Om du konfigurerar en av dina mobila enheter för att söka efter tillgängliga nätverk ser du en lista över alla Wi-Fi-nätverk inom räckhåll. I vissa fall kan för många konkurrerande nätverk i ett litet område försämra nätverksprestanda. Du kan försöka ändra din nätverkskanal i din router för att se om en annan kanal ger mindre störningar, eller så kan du uppgradera till en router som använder 5 GHz-bandet, som vanligtvis är mindre trångt.

Nätverkskonflikter

De flesta routrar har ett automatiskt konfigurationssystem där varje mobil enhet som kommer åt nätverket automatiskt får en IP-adress. Denna adress är nödvändig för att routern ska kunna kommunicera med varje enhet och för att skicka data fram och tillbaka. I vissa fall kan du behöva konfigurera ditt nätverk för att använda statiska IP-adresser, tilldela en permanent adress till varje enhet för att underlätta vidarebefordran av port och andra tjänster. I det här fallet kan du oavsiktligt ha tilldelat två enheter samma IP-adress, vilket orsakar konflikter när någon försöker komma åt nätverket. Om de flesta av dina trådlösa enheter inte har problem med att ansluta, men två förlorar regelbundet Wi-Fi-signalen, kontrollera båda om ett konfigurationsfel kan vara källan till problemet.

Routeröverbelastning

Routrar hanterar alla datapaket som flyter mellan din dator och Internet. En enda maskin kan producera ett mycket stort antal paket som routern måste hantera korrekt, och varje enhet du ansluter till ditt nätverk ökar belastningen. Dessutom kan vissa program som BitTorrent-filöverföringsprotokollet kraftigt öka belastningen på din router. I vissa fall kan äldre hårdvara misslyckas under belastning, krascha och förlora Wi-Fi-signalen under processen. Om dina Wi-Fi-bortfall överensstämmer med filöverföringar eller vissa applikationer, kontrollera dina routerloggar för att se om den kraschar och startar om på grund av överbelastning.