Förbättra ditt hem Wi-Fi-signal på fem minuter

Wi-Fi är bara radiovågor, och många saker kan orsaka störningar. Men en stark Wi-Fi-signal kan ge dig snabbare prestanda och bättre täckningsavstånd, så det är viktigt att du placerar och konfigurerar routern korrekt för optimal signalstyrka. Jag ska visa dig hur; det tar bara några minuter.

Rikta upp antennen

Routrar har vanligtvis fysiska antenner som är justerbara. Antennen kommer ofta pekade horisontellt för att passa routern inuti sin låda. För maximal signalstyrka, placera routerns antenn vertikalt och peka rakt uppåt. Om du har två antenner får du inte bättre prestanda genom att peka dem i olika riktningar.

Placera din router korrekt

Tänk var du placerar din router. Om du har ett stort hem eller kontor, placera routern nära mitten för att maximera täckningen. Om du placerar routern i ena änden av byggnaden kan du ha dålig (eller ingen) signal i andra änden, men kom ihåg att om du redan har routern placerad i ena änden av ditt hem och signalstyrkan är bara bra på andra sidan, du behöver inte flytta den.

För maximal täckning bör routern också vara högt uppe. Att placera det på golvet är den värsta möjliga platsen - placera den på en hög hylla, om möjligt.

Placera inte routern på eller nära stora metallföremål, såsom metallhyllor eller arkivskåp. Dessa kan blockera signalen. Metall- eller stenväggar kan också blockera Wi-Fi, medan trä- och gipsväggar inte orsakar några problem.

Du kanske kan utrota andra störningskällor. Till exempel: mikrovågsugnar, trådlösa 2,4 GHz-telefoner och 2,4 GHz babymonitorer har alla potential att störa en Wi-Fi-signal. Jag har personligen upplevt en Wi-Fi-signal till min bärbara dator som dör varje gång en mikrovågsugn slogs på. Mikrovågsugnen var i direkt synfält mellan min bärbara dator och routern. Lösningen? Flytta någon av dem så att mikrovågsugnen inte är däremellan. Om du får störningar från en trådlös telefon kanske du vill köpa nyare 5,8 GHz trådlösa telefoner; dessa fungerar på ett annat frekvensband än Wi-Fi och orsakar ingen störning.

Förbättra ditt hem Wi-Fi-signal på fem minuter

Välj den bästa Wi-Fi-kanalen

Om du befinner dig i ett område med många olika Wi-Fi-nätverk - till exempel ett lägenhetskomplex eller till och med bara ett hus nära andra hem - stör dina grannars Wi-Fi-nätverk förmodligen ditt.

För att minimera detta, flytta din router längre bort från de andra Wi-Fi-åtkomstpunkterna, om du kan. Om du till exempel är i en lägenhet och har en router i hörnet av ditt rum, kan din grannas router vara precis på andra sidan väggen.

Men det bästa du kan göra är att byta till en annan Wi-Fi-kanal. Du öppnar det här alternativet på inställningssidan för din router - se instruktionsboken för din router för instruktioner om hur du gör det. (Om du inte har bruksanvisningen kan du nästan säkert hitta instruktionerna online.) Leta upp Wi-Fi-kanalalternativet i routerns webbgränssnitt och ändra det till en annan kanal med mindre störningar.

Det kan ta lite experiment för att hitta den bästa, men du kan få hjälp att välja en Wi-Fi-kanal med Wi-Fi Analyzer-appen för Android-telefoner och surfplattor, som kommer att övervaka Wi-Fi-nätverken nära dig och rekommendera minst -klotrad Wi-Fi-kanal för ditt nätverk. Tyvärr är liknande appar inte tillgängliga för iPhone eller iPad på grund av begränsningarna som Apple placerar på apputvecklare.

Det är allt - allt du verkligen behöver göra är att placera din router väl och välja den perfekta Wi-Fi-kanalen för att optimera ditt nätverk. Att köpa en ny router som stöder moderna, förbättrade Wi-Fi-standarder kan naturligtvis också erbjuda dig en signalstyrka och hastighetsökning.

Bildkredit: Sean MacEntee på Flickr, Kal Hendry på Flickr