10 skäl till varför du inte bör lägga privat information på Facebook

Många människor kommer i kontakt med vänner och familj på Facebook. När du delar med ditt sociala nätverk lägger du också ut information som kan ses av många andra människor utöver dina godkända vänner. Det finns ett antal anledningar till att publicering av personlig och känslig information kanske inte är i ditt bästa intresse.

Facebook sekretessinställningar

Den främsta anledningen att tveka när du lägger privat information på Facebook är att din information kanske inte förblir privat. Även om Facebook inte har sekretessinställningar kan dessa alltid ändras genom policyändringar. I december 2012 tog en uppdaterad Facebook-policy bort möjligheten för användare att dölja sin tidslinje från webbplatsens sökningar.

Policy för dataanvändning på Facebook

När du väl har godkänt Facebooks juridiska villkor och policyer kan du inte ändra avtalet, men Facebook kan när som helst. Var noga med att läsa Facebooks policy för dataanvändning innan du registrerar dig. Även om du avbryter ditt konto, säger Snopes.com, behåller Facebook fortfarande vissa rättigheter till ditt material.

Internet är för evigt

Många människor inser inte att när du publicerar något på Facebook är det där i princip för alltid. Även om du tar bort kommentaren eller bilden kan den fortfarande hittas i cachat innehåll. Digital information försvinner aldrig riktigt, så lägg inte något på Facebook, du skulle inte ha något emot att vara plasterad över en skylt i ditt område.

Synlighet

Även om du bara kan skicka något till vänner, kan de fortfarande kopiera eller göra en skärmdump av ditt inlägg och skicka det till andra utan din vetskap.

Sökmotors synlighet

Data du gör offentligt synlig (antingen avsiktligt eller omedvetet genom en FaceBook-policyändring) fångas av sökmotorer som Google och Bing. Genom dessa sökmotorer kan någon kanske se en cachad kopia av vad du trodde var privat information utan att ens logga in på Facebook.

Identitetstjuvar

En annan anledning att undvika att skicka personlig information är risken för identitetsstöld. Människor som vill "låna" din identitet kan hitta information om dig baserat på vad du lägger upp på din Facebook-sida. Enligt Beth Givens från Privacy Rights Clearinghouse, om en identitetstjuv känner till din födelseplats och födelsedag, kan han använda informationen för att hjälpa honom att upptäcka ditt personnummer.

Socialteknik

Socialteknik - definierad av säkerhetsgruppen CSO som "konsten att få tillgång till byggnader, system eller data genom att utnyttja mänsklig psykologi" - är en fara relaterad till identitetsstöld. Ju mer du publicerar om dina gillanden, ogillar och intressen, desto lättare är det för en bluffartist att skapa en e-post skräddarsydd för att utnyttja den kunskapen om dig.

Inbrottstjuvar älskar Facebook

Kombinationen av din hemadress och dina semesterplaner kan vara till stor nytta för potentiella rånare om informationen finns tillgänglig på Facebook. Att visa dina vänner dina senaste resebilder görs bäst när du återvänder från semestern.

Företagsklagomål

Att publicera lite information om ditt företag, till exempel dina löner eller arbetsvillkor, är talskyddat enligt federal lag av National Labour Relations Board, men inte alla inlägg på sociala medier är skyddade. En BMW-säljare publicerade en kommentar och bild om sin återförsäljare som serverar korv och flaskvatten vid ett evenemang, enligt ABC News. Medan kommentaren var skyddat tal var bilden inte - och säljaren fick sparken.

Facebook och lagen

Facebook svarar på stämningar för brottsbekämpning, och information som visas på Facebook kan eventuellt användas mot dig i en domstol. Brottsbekämpande tjänstemän använder Facebook som ett utredningsverktyg och har i vissa fall till och med skapat falska konton på Facebook för att få tillgång till ett måls data.