Risker med att öppna e-postbilagor

E-post är en del av det dagliga livet och ger ett snabbt sätt att skicka och ta emot viktiga dokument och bilder som kan sparas på din lokala dator. Detta gör digitala bifogade filer sårbara för användning som fordon för skadlig programvara. Spionprogram och skadlig kod som trojanska hästar, maskar och virus kan bäddas in i nästan vilken e-postbilaga som helst, inklusive söta bilder av valpar och katter och till och med PDF-filer. Den här skadliga programvaran kan skada din hårddisk, stjäla dina data och utsätta dig för alla möjliga bedrägerier online och offline.

Skadlig programvara

Malware är en generisk term som används för att hänvisa till skadlig programvara. Detta kan ta form av datavirus, trojanska hästar, maskar och spionprogram. Den skadliga programvaran är vanligtvis ett program som antingen kan skickas som en körbar e-postbilaga (en fil med en EXE-bilaga) eller få den att se ut som en ofarlig fil, till exempel en textfil eller TXT, men dessa har ofta dolda tillägg. Mer sofistikerad skadlig kod finns inbäddad i bilder som JPEG-filer och PDF-filer och aktiveras när du öppnar bilden eller visar PDF-filen. Dessa ser ut som alla andra ofarliga bilder eller PDF-dokument för den genomsnittliga tittaren.

Risker

Skadlig programvara kan ta bort filer från din hårddisk, skada data eller till och med helt inaktivera din dator eller mobila enhet. Vissa skadliga program har specifika funktioner som att skriva kod på din hårddisk som förvandlar din maskin till en zombie för onödiga syften eller spionerar på dina aktiviteter och skickar data till en extern plats. Det senare kan göra att du är sårbar för bedrägerier som att få din bankinformation stulen och att dina kontanter tas bort eller för identitetsstöld och kreditkortsbedrägeri.

Rekommendationer

Din första försvarslinje är att säkerställa att du har uppdaterad anti-malware-programvara installerad på din dator eller enhet som skannar varje e-postbilaga innan du öppnar den eller laddar ner den till din lokala enhet. Öppna endast e-postbilagor som du förväntade dig att få och helst efter att du har bekräftat legitimiteten med avsändaren med ett annat kommunikationsmedel än e-post. Öppna inte bilagor i skräppost och öppna inga oväntade bilagor eller bilagor från personer du inte känner till.

Desinfektion

Om du av misstag har klickat på en infekterad e-postbilaga, bör din första åtgärd vara att stänga av enheten. Försök inte spara någonting och använd inte alternativet “Stäng av” på din dator. Malware är programvara och dess installationsprocess är ungefär densamma som för ofarlig programvara. Om du stoppar det tidigt kan du begränsa en del av skadan. Starta sedan om datorn och tryck på "F8" upprepade gånger och gå sedan till felsäkert läge från startmenyn. Kör en systemsökning med din uppdaterade anti-malware-applikation och ta bort eventuella upptäckta risker innan du återupptar normal användning av maskinen. Schemalägg regelbundna hela systemgenomsökningar för att upptäcka eventuella risker som du kan ha missat vid den första genomsökningen.