Varför tänds min datorlampor när den är i viloläge?

Viloläge sätter din dator i ett lågeffektläge, redo att väckas när du vill återuppta arbetet. Datorn tänds igen när den vaknar. Olika saker kan väcka en dator ur viloläge, inklusive schemalagda uppgifter och andra enheter eller hårdvara som begär åtkomst till den.

Löpande uppgifter

Även om din dator slumrar kommer den att vakna om hårddisken initierar en tidigare schemalagd uppgift. Dessa typer av uppgifter inkluderar defragmentering, sökning efter Windows-uppdateringar och körning av antivirusskanningar. Om du inte specifikt säger till vart och ett av dessa program att inte väcka datorn att köra, kommer de att göra just det. Du kan justera detta i programmets inställningar eller kolla Task Scheduler för en lista över vad som kan väcka datorn. Välj en av de schemalagda uppgifterna och kontrollera när den är planerad att köras. Om den körs vid en tidpunkt då datorn vanligtvis sover, ändra tiden för att förhindra att den väcker datorn igen. Du kan också öppna Kontrollpanelen, "Maskinvara och ljud" och "Ändra när datorn sover." Välj "Ändra avancerade ströminställningar." Expandera posten "Sömn" och inaktivera alternativet "Tillåt väckningstimer".

Mus- och tangentbordsproblem

Trådlösa eller optiska möss och tangentbord kan vara lite knäppa, och en ljusströmbrytare kan göra att båda enheterna väcker datorn. USB-anslutna ingångsenheter kan utlösa väckning om de stöts eller trycks in av misstag. Föråldrade drivrutiner kan också orsaka kommunikationsproblem mellan tangentbordet, musen och datorn, vilket väcker datorn när den försöker rätta till den. Uppdatera alla drivrutiner för tangentbordet och musen och håll lamporna borta från sensorn på optiska möss.

Ströminställningar

Datorns ströminställningar avgör när den går i viloläge och vad som kan väcka den. Öppna dialogrutan Energialternativ och klicka på "Ändra planinställningar" och sedan "Ändra avancerade ströminställningar." I det nya fönstret väljer du "Ändra inställningar som för närvarande inte är tillgängliga." Detta gör att du kan ändra de olika inställningarna som berättar för datorn vad den ska göra när den går i viloläge. Ställ in PCI Express på, USB-inställningar är inaktiverade och Multimedia-inställningar på "Tillåt datorn att sova." Detta förhindrar oönskad väckning av din dator när den slurrar.

Enhetsvakning

Externa enheter kan väcka datorn i viloläge, det mest kända är tangentbordet och musen. Men annan hårdvara kan utlösa datorn vaken, inklusive routern, nätverkskortet och skrivaren. Kontrollera dessa enheter under Enhetshanteraren genom att välja enheten och högerklicka och välja Egenskaper. Avmarkera "Tillåt att den här enheten väcker datorn." Kontrollera att alla enheter som är anslutna till datorn har det här alternativet, t.ex. skannrar, skrivare och routrar.