Så här ställer du in en BlackBerry-datatjänst på telefonen

Även om du kan använda en BlackBerry-telefon via en Wi-Fi-anslutning för att komma åt Internet behöver du en dataplan för att använda vissa funktioner på din telefon. Speciellt när det gäller ett litet företag är funktioner som mjukvaruuppdateringar och BlackBerry Messenger - som är aktiverade via en dataplan - mycket användbara för att effektivisera kommunikationen med dina kunder, distributörer och anställda. De flesta nya BlackBerrys har en dataplan, så allt du behöver göra första gången du använder din telefon är att gå igenom några enkla steg för att ställa in planen.

Slå på din BlackBerry och anslut till ett Wi-Fi-nätverk. Wi-Fi-aktiverade BlackBerrys bör ansluta till ett Wi-Fi-nätverk automatiskt när du går in på en hot spot. Tryck annars på "Meny" -knappen, välj ikonen "Hantera anslutningar", identifiera nätverket som du vill ansluta till och skriv in ett nätverkslösenord, om det behövs.

Tryck på "Meny" och välj "Inställning" -ikonen. Välj ett alternativ genom att markera det med fingret eller bläddra över och klicka med styrbanan, beroende på vilken BlackBerry-modell du använder.

Välj "Inställningsguide" från installationsalternativen.

Välj "E-postinställning." Du konfigurerar ett personligt e-postkonto - eller synkroniserar din telefon med ett befintligt konto - och aktiverar din dataplan samtidigt. Välj "Nästa" efter att du markerat "Jag vill skapa eller lägga till och e-postadress" för att öppna BlackBerry Internet Service-applikationen.

Skriv in ditt BlackBerry Internet Service-användarnamn och lösenord. Dessa tillhandahölls när du köpte din telefon- och dataplan. Välj "Logga in" och godkänn, beroende på din tjänsteleverantör, villkoren som visas.

Ange ett användarnamn och lösenord för att konfigurera ett nytt BlackBerry Internet Service-konto. Alternativt kan du välja "Annat" från "E-postinställningar" och ange URL, användarnamn och lösenord för din befintliga e-postklient. Välj "Nästa" för att visa ett meddelande som bekräftar att din BlackBerry Internet Service-dataplanaktivering och konfiguration med ditt e-postkonto pågår. Välj "OK". Du kommer att få en e-postbekräftelse för aktivering av dataplan så snart processen är klar.

Tips

Synkronisera dina e-post- och BlackBerry-kontakter genom att markera synkroniseringsalternativet innan du trycker på "OK" i steg 6.

Du kan också aktivera en dataplan via BlackBerrys webbplats om du inte har tillgång till en Wi-Fi-anslutning på din telefon (länk i Resurser). Stegen är mycket lika, men du kommer att bli ombedd att ange PIN- och IMEI-numren på din enhet, placerad på en klistermärke under batteriet.