Skadliga effekter av maskar

Datormaskar är bara en typ av smittsam programvara under skadlig programvara. En mask kan rota sig djupt inuti din dator om du inte vidtar lämpliga försiktighetsåtgärder mot denna stam av skadlig kod. Maskar kan utan tvekan vara en av de farligaste typerna av skadlig kod på grund av dess kodning och syftet med dess design.

Vad är en datormask?

Maskförfattare utformar sitt program för att infektera en dator och skapar automatiskt kopior av sig själv för att skicka till andra användare efter eget tycke. Till skillnad från andra former av skadlig kod kräver maskar inte något mänskligt ingripande för att infektera andra användare, vilket gör det till en farlig form av infektion att ha när den har inbäddat sig i en dator. Maskar kan också använda datorns bearbetningsresurser och nätverksbandbredd för att orsaka ytterligare problem förutom att infektera andra användare.

Effekter av datormaskar

Medan det specifika syftet med en datormask varierar beroende på dess kod, genererar vanligtvis en mask kopior av sig själv så att den kan spridas till andra datorer utan att någon vet. Det kan skicka e-post med hjälp av en adressbok som är lagrad på datorn och den kan på ett iögonfallande sätt öppna TCP-portar för att skapa hål i din säkerhetssäkerhet. Eftersom denna typ av skadlig kod blir så sammanflätad med systemfilerna är det lätt för den att kringgå din brandvägg och infektera alla andra datorer som din dator kommunicerar med.

Ta bort maskmaskar

Maskar liknar datavirus, vilket innebär att du kan ta bort dem på ett liknande sätt. Att köra ett antivirusprogram eller antivirusprogram kan ta bort alla spår av masken och om du uppdaterar ditt operativsystem kan alla hål som masken kan lita på återställas. Till exempel skulle Conficker-masken infektera olika datorer men kunde inte längre när Microsoft släppte sin säkerhetsuppdatering för Windows-operativsystemet i oktober 2008. I avancerade fall när din dator redan körs trögt och inte kan utföra några åtgärder måste du utföra en ren installation i ditt operativsystem för att ta bort hotet.

Berömda datormaskar

Några anmärkningsvärda exempel på maskar är bland annat Explorer.zip-masken från 1999 som raderade Microsoft Office-paketet, 2003 Blaster-mask som avsåg att attackera Microsofts uppdateringswebbplats och 2000 ILOVEYOU-masken som användare fortfarande hittar 2013. 1988 infekterade Morris-masken 10 procent av datorerna som är anslutna till Internet vid den tiden; detta ledde till att Robert Tappan Morris, författaren till skadlig programvara, blev den första personen som dömdes enligt lagen om bedrägeri och missbruk av datorer från 1986.