Hur man ser vem som är ansluten till ditt Wi-Fi

Om du driver ett Wi-Fi-nätverk hemma eller på kontoret är det viktigt att veta vem som är ansluten till det. I värsta fall kan obehöriga användare kunna hacka in datorer i nätverket och få tillgång till känslig information; i den mindre farliga änden av spektrumet kan ett överskott av användare sänka nätverkshastigheten, särskilt om de streamer video eller laddar ner filer. Genom att spåra anslutna enheter kan du hålla ditt nätverk säkert och göra det lättare att felsöka prestandaproblem.

Routerns IP-adress

Innan du kan hitta de användare som finns i ditt nätverk måste du hitta din routers IP-adress. IP-adressen är nödvändig för att komma åt routerkonsolen och konfigurationsskärmen. På många routrar skrivs IP-adressen ut på en etikett på enhetens undersida. Det kan också skrivas ut i din handbok. Om du inte hittar adressen någonstans placerar du muspekaren längst upp till höger på Windows 8-skärmen och flyttar den nedåt. Skriv "kommandotolken" i sökrutan, klicka på "Appar" och klicka på ikonen "Kommandotolken" i sökresultaten. Skriv "ipconfig" i fönstret och tryck på "Enter". Leta efter Standard Gateway-listan; IP-adressen kommer att vara på samma rad. Öppna Systeminställningar på en Mac, klicka på rutan "Nätverk" och leta efter fliken TCP / IP. IP-adressen listas efter routerns rubrik.

Routeradministrationsskärm

Alla routrar kan hanteras med ett online-gränssnitt. För att komma åt din routers administrationsskärm öppnar du helt enkelt en webbläsare, anger routerns IP-adress och trycker på "Enter". Logga in med ditt användarnamn och lösenord. Routeradministrationsskärmen skiljer sig åt för varje router, så du kan behöva leta efter rubriker som nätverksinställningar, nätverk eller systeminställningar. På en D-Link-router måste du till exempel välja Nätverksinställningar. I det avsnittet hittar du en lista över MAC-adresser för enheter som är anslutna till din router.

Identifiera enheter

Beroende på routerns säkerhetsinställningar och storleken på ditt nätverk kan du kanske inte identifiera varje ansluten enhet. Om du har ett lösenordsskyddat nätverk med ett begränsat antal användare kan du be varje användare att skicka MAC-adressen till varje enhet han använder för att ansluta till nätverket. Genom att jämföra dessa data med listan över anslutna enheter kan du se vem som är online och identifiera obehöriga enheter. I större nätverk eller öppna nätverk kan det vara omöjligt att identifiera varje enhet som är ansluten till nätverket.

Begränsar routeråtkomst

Många routrar har inbyggd åtkomstkontroll, vilket gör att du kan begränsa antalet användare som kan ansluta till ditt Wi-Fi-nätverk. Åtkomstkontroller finns vanligtvis i området Avancerade inställningar på din routers konfigurationspanel. På en Netgear Genie-router finns inställningen i området Trådlösa inställningar på fliken Avancerade inställningar. För att aktivera den måste du aktivera åtkomstkontroll och lägga till dina enheter med enhetsnamn, MAC-adresser eller båda. När du har genomfört ändringen kommer endast behöriga enheter att kunna ansluta till ditt nätverk.