Kan iTunes berätta om en iPod är stulen?

ITunes-programvaran kan ge dig värdefull identifieringsinformation om alla iPod-modeller, till exempel det unika serienumret. ITunes kan dock inte automatiskt upptäcka om en iPod är stulen eller inte. Du kan rapportera en iPods serienummer till myndigheterna så att den kan jämföras med enheter som återhämtas senare. Apple har också införlivat stöldfunktioner i iOS 7 och iCloud som låter dig spåra din enhet och förhindra tjuvar från att använda en stulen iPod Touch.

IPod-serienummer i iTunes

Om du hittar en förlorad iPod Shuffle-, Nano-, Classic- eller Touch-modell kan du kanske hämta serienumret och rapportera det till myndigheterna, som kanske kan matcha det med en iPod som rapporterats stulen. Du hittar serienumren tryckt på baksidan av alla iPod-modeller. Om den här texten är oläslig, anslut sedan enheten till din dator och starta iTunes. Klicka på "iPod" i verktygsfältet Enheter och välj skärmen "Sammanfattning". Serienumret visas på den här skärmen. Du kan kontakta polisen med den här informationen så att de kan matcha enheten med iPods som har rapporterats saknas.

Om din iPod blir stulen kan du hämta ditt serienummer från dina iTunes-säkerhetskopior. Öppna menyn "Redigera" och klicka på "Inställningar". Välj "Enheter" och sök efter din iPod i listan över dina säkerhetskopior. Håll markören över en säkerhetskopia i några sekunder så visas ett verktygstips med ditt iPod-serienummer.

IPod-serienummer på din förpackning

Om din iPod har blivit stulen och du inte kan hitta en säkerhetskopia i iTunes kan du också hitta enhetens serienummer på originalförpackningen. Titta på lådans baksida nära botten. Det kommer att finnas en klistermärke med flera streckkoder. Sök efter en streckkod som läser "Serienummer." Följande siffror och bokstäver är en unik identifierare för din iPod.

Förlorat läge och spårning

ITunes var inte utformat för att identifiera stulna iPods, men du kan använda iCloud för att markera en iPod Touch som en förlorad enhet. Detta kommer att meddela alla som tycker att din iPod Touch är förlorad och ge dem instruktioner om hur du returnerar din enhet. För att aktivera detta alternativ på din iPod Touch, starta din webbläsare och besök iCloud-webbplatsen (se Resurser).

Logga in på webbplatsen med ditt användarnamn och lösenord för Apple ID. Klicka på "Hitta min iPhone" och välj din iPod från rullgardinsmenyn "Alla enheter". Klicka på "Lost Mode" och ange ett fyrsiffrigt lösenord. Ange sedan ett telefonnummer och ett anpassat meddelande som ska visas på din iPods låsskärm. Klicka på "Klar". Om din iPod Touch är online kan du se dess plats på kartan. Om din iPod är offline kan du klicka på "Meddela mig när den hittas" för att få e-postuppdateringar om din iPods aktuella plats.

Aktiveringslås

Om du har aktiverat "Hitta min iPhone" på din iPod Touch kan personer inte inaktivera den här funktionen, radera din iPod eller återaktivera din iPod Touch utan ditt Apple ID-användarnamn och lösenord. Den här funktionen är avsedd att förhindra att tjuvar använder eller säljer din enhet.