Fördelarna med Intel-processorer

Även om du inte vet vad en datorprocessor är, har du nog hört Intel-klockan i slutet av datorreklam hundratals gånger. Den klockan indikerar att de annonserade datorerna använder Intel-chips, och det faktum att många människor kan surra det från minnet borde ge dig en uppfattning om hur vanliga Intels chips finns på marknaden. Medan konkurrenterna AMD och ARM också tillverkar processorer, ger Intels dominerande ställning på marknaden vissa fördelar för sina processorer.

Kompatibilitet

Intels dominerande marknadsposition innebär att många operativsystem- och applikationsutvecklare utformar sina produkter med Intel-chips i åtanke. Om applikationsdesigners vill designa en produkt som är både imponerande men ändå fungerar smidigt på den genomsnittliga datorn, är det bäst att ta hänsyn till specifikationerna för Intels kommande processor. Eftersom fler och fler moderkort fungerar på Intel-chips är det också lättare att hitta kompatibla delar till din dator.

Tillverkningskapacitet

Utöver marknadsandelen leder Intel också chiptillverkare i tillverkningskapacitet. Från och med publiceringsdatumet är Intel mitt i en flerårig kampanj för flera miljarder dollar för att bygga nya anläggningar i Arizona, Oregon och New Mexico. Denna växande produktionskapacitet och investering i de senaste chiptillverkande laboratorieteknikerna utrustar chiptillverkaren bättre för nya högteknologiska utbyggnader som Intels 22 nanometer 3-D tri-gate transistorteknik. Ökad produktionskapacitet kan också betyda större variation och lägre priser.

Bearbetning och prestanda

Ingående i Intels 2013-serie av tredje generationens kärnprocessorer är 22-nanometer 3-D-transistorn en markant strukturförbättring jämfört med tidigare, tvådimensionella transistorer. Förändringen gör att mer data kan strömma genom en enda, tätare transistor och ökar processorkraften för en dator för saker som att generera grafik, utföra beräkningar, rendera digitala bilder och bearbeta ljud- och videodata. Förändringen gör multitask-prestanda upp till 25 procent snabbare än den tidigare chipbaslinjen.

Värmeproduktion och energianvändning

Medan chips använder relativt lite ström, kan varje bärbar energibesparing göra att din bärbara dators batteri håller lite längre. Kraften försvinner också som värme i ett chip, vilket kan få datorelement att överhettas när processorn körs med full kapacitet, särskilt i bärbara datorer där element ligger närmare varandra och får mindre ventilation. Enligt Intel representerar dess tredje generationens kärnprocessorer också en minskning av strömförbrukningen med 41 procent jämfört med den tidigare chipdesignen.