Hur man mäter avstånd på Google Maps

Upptäck reseplaneringsmöjligheterna för Google Maps

Google Maps är ett utmärkt verktyg för resenärer. En av dess användbara funktioner är möjligheten att mäta avstånd, men det är bara toppen av isberget. Oavsett vart din familj är på väg kan Google Maps hjälpa dig att hitta den bästa vägen, upptäcka platser att gå, undvika trafik och oväntade stängningar och på annat sätt fortsätta så säkert, effektivt och lyckligt som möjligt.

Mät avstånd

Google Maps har en praktisk "måttavstånd" -funktion - förutsatt att du inte är i Lite-läge, vilket indikeras av en blixt längst ner på skärmen. Du kan spåra hur långt du kommer längs en rutt, plotta flera punkter och till och med resa diagonalt över parker eller andra landfunktioner. Använd den här funktionen för att ta reda på hur långt du måste gå på en planerad utflykt eller för att återskapa din väg efter en dag ute. Då behöver du inte bära din fitnessspårare på semester, och du kan äntligen bestämma exakt hur långt ditt barn kan trampa med innan du ber om att bli buren.

Mät avståndet med en dator. Om du använder en stationär eller bärbar dator, högerklicka på en startpunkt på Google Maps. Vänsterklicka på "Mät avstånd" på menyn som dyker upp. Klicka på en annan punkt på kartan så ser du avståndet i ett fönster längst ner på skärmen. Klicka på ytterligare punkter på kartan för att få en löpande summa av det totala avståndet. Tänk på att du får en rak linje mellan punkterna. Så om du inte planerar en rutt längs gator får du det kortaste raka avståndet mellan punkter, vilket kan innebära att du passerar genom byggnader, vattendrag eller berg. När punkterna har plottats, vänsterklicka på dem och håll ned musknappen för att dra dem, och avståndsmätningarna justeras därefter.

Mät avstånd med en Android. Om du använder en Android-enhet (måttavståndsfunktionen är inte tillgänglig på Apple-produkter från och med denna publikation) är processen något annorlunda: Öppna Google Maps-appen och tryck på din startpunkt tills en röd nål visas. Knacka på namnet på platsen längst ner på skärmen, rulla sedan nedåt och välj "Mät avstånd" på dess sida. Skjut kartan för att placera hårkorsikonen på den andra punkten och tryck sedan på “Lägg till +” längst ned till höger på skärmen. Plotta alla punkter du vill ha, och det totala avståndet visas längst ner på skärmen. Tryck på "Ångra" för att ta bort den sista punkten som lagts till, och använd alternativet "Rensa" under "Mer" -menyn för att bli av med allt.

Få vägbeskrivningar

En av de mest användbara funktionerna i Google Maps är möjligheten att få vägbeskrivningar. Klicka på den blå diamantformade ikonen med en vit pil i sökfältet högst upp på skärmen. Ange dina start- och slutpunkter. Om du inte vet en exakt adress, oroa dig inte; Google erbjuder förslag så snart du börjar skriva.

Google Maps presenterar den mest effektiva rutten, och vanligtvis också några andra alternativ. Den visar det totala avståndet och den förväntade restiden för var och en. Du får vägbeskrivningar med avstånden mellan steg och du ser rutten ritad på kartan. Vad som gör den här funktionen extra användbar för resenärer är att den tar hänsyn till avstängningar av vägar och andra problem som du annars inte skulle veta om, vilket potentiellt sparar dig för allvarliga besvär och bortkastad tid. Det låter dig också veta om eventuella vägtullar som du måste betala för varje del av resan.

Se trafikförhållanden

Google Maps kan visa exakt hur bra trafik är eller inte rör sig på din destination och längs hela din resväg. Det är ett utmärkt alternativ för att förhindra försämring och förlorad semestertid. Det tar bara några sekunder att kontrollera innan du åker, vilket ger dig chansen att hitta en ny rutt om en olycka eller kraftig trängsel har saktat ner för mycket.

Klicka bara på menyikonen (tre parallella horisontella staplar) i sökfältet högst upp på skärmen. Välj trafikalternativ. Vägarna på din karta blir gröna, orange, röda eller mörkröda. Grön betyder att trafiken rör sig vid hastighetsgränsen, orange betyder att den är lite långsammare än gränsen, röd betyder att den är mycket långsammare och mörkrött indikerar att trafiken är stoppad. Du ser också vägarna, rapporterade olyckor och byggzoner.

Hitta platser att gå

Google Maps visar restauranger, butiker, museer och andra kulturella attraktioner, parker, naturliga funktioner och mer. Håll muspekaren över eller klicka på markörer för att få all slags information om dessa möjliga stopp på din resa, som kan innehålla adresser, webbplatslänkar, kontaktinformation, öppettider, beskrivningar och användarinlämnade foton och recensioner.

Eller skriv helt enkelt in det du letar efter i sökfältet. Skriv till exempel ”mat” och Google Maps ger en lista över restauranger i området du tittar på på kartan. Det ger dig ovannämnda information och plottar platserna på kartan åt dig.

Utforska på gatunivå

Undrar du om ett visst område på din destination är en trevlig plats för familjen att promenera? Släpp den lilla gula personikonen på gatan och gå runt som om du är där. Detta ger dig en känsla av platsen och vad som finns där; du kan bestämma om det ser intressant och säkert ut att gå runt.

Nyfiken på en butik eller en hotelllobby? Du kan se interiören i många byggnader genom att släppa personikonen inuti. Eller titta in i en flygplats för att se planritningen, butikerna och restaurangerna och platsen för din grind för att ta bort lite stress från ditt flyg. Zooma in på ett hållplats för kollektivtrafik och välj det, och ofta kan du komma åt scheman, biljettpriser och kommande avgångsinformation.