Hur man anpassar ett befintligt Tumblr-tema

Ditt Tumblr-tema anger utseendet och formateringen av allt innehåll på din blogg, från storleken på bilderna till typsnittet för teckensnitt. Du kan justera vilket Tumblr-tema som helst, gratis eller premium, genom att besöka anpassningsskärmen. Vissa HTML-kunskaper (HyperText Markup Language) och CSS (Cascading Style Sheets) är användbara, men du kan göra grundläggande ändringar även om du inte känner till webbplatskodning.

Anpassningsskärmen

Klicka på länken "Anpassa" för att öppna anpassningsskärmen, som gör att du kan ändra din bloggtitel, dess beskrivning och alla tillgängliga alternativ i ditt nuvarande tema. Välj "Bläddra i teman" om du vill byta till ett annat tema. Observera alternativet "Lägg till en sida" som du kan använda för att skapa statiska sidor och länkar bredvid dina blogginlägg. Med länken "Avancerade alternativ" kan du ställa in antalet inlägg som visas på varje skärm, tvinga länkar att öppnas i ett nytt fönster och aktivera Tumblrs standardmobilvy för din blogg.

Inbyggda temalternativ

Temaförfattare kan inkludera en uppsättning alternativ integrerade i deras teman - det betyder att du kan ändra färger, teckensnitt och andra variabler utan att ändra själva temakoden. Alternativen listade till vänster om anpassningsskärmen har tillhandahållits av författaren. Dessa varierar från tema till tema, men kan täcka teckensnittsfärger och -storlekar, bakgrunds- och rubrikbilder, sidofält och layoutalternativ, oändlig rullning, visning av taggar och anteckningar och widgetalternativ. Dessutom kan det finnas fält där du kan ange användarnamnkoder för Google Analytics, Typekit, Instagram, Twitter och andra tjänster från tredje part.

Lägga till anpassad CSS

Tumblr-teman använder CSS för att ställa in stilen för kroppstext, bilder och rubrik på din webbplats. De fungerar på samma sätt som formatmallar i en ordbehandlare, så att användaren kan komma med en enhetlig uppsättning teckensnittsformat som används över hela webbplatsen. Klicka på "Redigera HTML" på anpassningsskärmen för att studera temat befintliga HTML: CSS bör antingen vara inbäddad i själva HTML-filen eller så kommer det att finnas en länk till en .css-fil som finns någon annanstans på Tumblr. Använd avsnittet Lägg till anpassad CSS på sidan Avancerade alternativ för att ange din egen CSS-kod om du vill åsidosätta temat som standardformat.

Redigera temahtml

Förutom att lägga till anpassad CSS kan du även redigera temat HTML direkt via länken "Redigera HTML" på anpassningsskärmen. HTML-kod används vanligtvis för att definiera sidlayout och struktur, kontrollera vilka element som visas och var de placeras; CSS-kod handlar mer om utseendet och stilen för text, ramar och bilder. Om du redigerar HTML-temat direkt, inaktiverar Tumblr funktionen för automatisk uppdatering av temat för att bevara dina ändringar - det betyder att om en temauppdatering släpps i framtiden måste du installera den manuellt (och sedan använda din HTML-justeringar).

Hur gör jag...?

Den exakta CSS- och HTML-koden du behöver för att göra ändringar beror på hur temat har skrivits av dess författare. Olika webbutvecklare använder olika HTML- och CSS-strukturer, men om du spenderar lite tid på att titta på den befintliga koden bör du kunna se hur färger och stilar har tillämpats. Om du behöver lite grundläggande undervisning om vilken typ av HTML- och CSS-tweaks du kan göra finns det massor av handledning online på webbplatser som W3Schools, Webmonkey och HTMLDog. Det finns också relevanta resurser i Tumblr Help Center, och du kan också kontakta temaförfattaren direkt för tips.