Vad är skillnaden mellan modem och router

Även om modem och router ser ut som liknande enheter, har de olika funktioner. Ett modem är inte detsamma som en router och förstå skillnaden mellan ett modem och en router är viktigt, både för akademiska och praktiska ändamål.

Vad är ett modem

Ett modem kan definieras som den första kontaktpunkten för internettrafik som flyter in till ditt hem- eller kontorsnätverk. Modemet ansluter till nätverket för din Internetleverantör med hjälp av en koaxialkabel eller en telefonkabel, beroende på om du har en kabel eller en DSL-driven internettjänst.

Utifrån anslutningens art kan modem klassificeras som kabelmodem och DSL-modem. Kabelmodem använder en koaxialkabelanslutning (liknande kabel-TV) för att ansluta till kabelporten på väggen i ditt hem, som i sin tur är ansluten till kabelnätet hos din internetleverantör.

Ett typiskt DSL-modem är anslutet till telefonuttaget på väggen i ditt hem med en telefonkabel och ett kontaktdon som kallas RJ-11-uttaget. Wall Socket är ansluten till telefonnätet till din tjänsteleverantör.

Vad är en router

En router kan definieras som en enhet som tillåter olika enheter att dela en nätverksanslutning. De ursprungliga routrarna hade bara flera Ethernet-portar som tillät enheter att ansluta till ett lokalt nätverk (LAN).

Som jämförelse används moderna routrar mest för att skapa ett WiFi-nätverk, så att flera enheter som bärbara datorer, surfplattor, skrivare och telefoner kan ansluta trådlöst till en internetanslutning.

Ett modem i sig kan inte förse dig med en internetanslutning. Routern måste vara ansluten till den för att skapa ditt WiFi-nätverk i hemmet som flera enheter i ditt hem kan ansluta till.

Därför har de flesta routrar en specifik Ethernet-port, utformad för att ansluta till Ethernet-porten i ett modem. Moderna routrar har också andra flera Ethernet-portar som du kan använda för att tillhandahålla trådbunden internetanslutning.

Typisk inställning för hemnätverk

Så här ser ett typiskt hemnätverk ut

1. Internetleverantör (ISP) ger anslutning till väggmonterad kabelport / -uttag

2. Modem får internetanslutning från väggmonterad kabelport / -uttag

3. Router får internetuppkoppling från modemet och skapar ett hem- eller lokalt WiFi-nätverk

4. Skrivbord, bärbara datorer, surfplattor, skrivare, telefoner osv ansluter till routern för Internet

Kombinerade routrar och modem

Medan routrar och modem har olika funktioner, vill vissa internetleverantörer erbjuda sina användare kombinationsenheter som fungerar både som modem och router.

Du kan dock fortfarande använda din egen router genom att ansluta routern till en av Ethernet-portarna på kombinationsenheten. Detta ger dig mer kontroll (föräldrakontrollinställningar) och bättre prestanda, om din router är mer avancerad jämfört med den ISP som tillhandahålls modem / router-kombination.

Skillnad mellan modem och router

Ett modem kan bara ansluta till en enhet, det kan antingen anslutas till en PC eller en router. Medan en router kan ansluta till flera enheter, antingen via en kabelanslutning med Ethernet-kablar eller via ett WiFi-nätverk.

Ett modem skickar data som de får från internet utan att screena data. En router är i de flesta fall utrustad med brandväggar för att screena data och undersöka datapaket.

Ett modem har två portar, en port ansluter till Internetleverantören och den andra ansluter antingen till en dator eller ett modem. Detta innebär att ett modem kan fungera utan en router, vilket ger internetuppkoppling till en enda dator.

Som jämförelse kan routrar inte ansluta till internet utan att vara anslutna till ett modem. Routrar har 2, 4 och 8 portar för att möjliggöra kabelanslutning till flera enheter utöver den trådlösa WiFi-anslutningen.