Molnigt med möjlighet till synkronisering. Vad är ett moln?

Om du är förvirrad av termen "cloud computing" och inte vet vad det innebär att dina datorer och mobila enheter synkroniseras med en molntjänst, är du inte ensam.

Oxford Dictionary definierar ordet moln som ”ett tillstånd eller orsak till dysterhet, misstanke, problem eller oro.” Vi diskuterar inte den här typen av moln. Men för många av oss är det precis så vi känner det när någon avslappnat säger: ”Jag använder min molntjänst för att synkronisera informationen på alla mina enheter. Det är lätt!"

Till vilket du svarar: ”Bartender! Ytterligare en omgång! ”

Låt oss bli av med dysterheten och kasta lite ljus på molnen genom att diskutera både moln och molnsynkronisering.

Molnet

Tänk på ett moln som en enorm lagringsenhet på Internet som lagrar saker. Och med saker menar jag information som dokument och foton, inte den hawaiiska skjortan från din smekmånad.

Delar av lagringsenheten är öppna för alla på Internet. Ett exempel på detta är eHow. Om du är på internet kan du komma in i deras del av "lagringsenheten" genom att bara skriva in deras webbadress.

Andra delar av lagringsenheten är privata och endast för din användning. Ett exempel på detta är Apple iCloud. Om du registrerar dig för deras tjänst kan du lagra e-post, kontakter, foton, dokument och mer privat. För att komma in i dessa privata områden behöver du ett lösenord.

Så det är ett moln, men vad är molnsynkronisering?

Molnsynkronisering

I sin renaste mening är molnsynkronisering som ett spel Follow the Leader. Kommer du ihåg det spelet? En person är ledaren och alla andra måste följa henne och efterlikna hennes handlingar. Ledaren bestämmer vilka kroppsdelar som ingår i spelet. Hon kan inkludera händer, armar, ben och fötter, men förväntar dig inte att du efterliknar ögonblinkande och andningsmönster.

Molnsynkronisering är liknande. Spelarna i spelet är datorer, mobiltelefoner eller surfplattor som du vill synkronisera med molnet. Spelreglerna är de specifika program eller information du vill synkronisera. Ledaren är vilken "spelare i spelet" du använder just nu. Om du till exempel använder din telefon just nu är det ledaren.

Låt oss säga att du tilldelar din telefon och din hemdator att synkronisera med molnet. Du anger din e-post, kontakter och kalender för att vara den information som ingår i synkroniseringen.

Molnigt med möjlighet till synkronisering. Vad är ett moln?

Om du ändrar en kontakt på din telefon går informationen till din privata lagringsenhet i molnet, som skickar ett meddelande till din dator hemma för att följa ledaren. Magiskt, din dator hemma uppdaterar den kontaktinformationen.

Låter perfekt, eller hur? Nästan. Ibland förorsakar internettrollar kaos på systemet. Du kan svära att du följde alla regler, men på något sätt har din mobiltelefon och dator inte samma kontaktinformation. Vad kan jag säga? Ingenting är perfekt och den delen är utom vår kontroll.

Än sen då Är i vår kontroll?

Välj en molntjänst och registrera dig. Bestäm vilka enheter (t.ex. datorer, telefoner, surfplattor) som spelas Följ Follow the Leader. Anslut var och en av dem till din molntjänst och välj sedan vilken information som ska ingå i spelet.

Några utmärkta molntjänster där ute är Google Drive, Dropbox, Apple iCloud och Amazon EC2. Vissa av dessa tjänster är gratis, andra har en månadsavgift. Alla har mycket enkla instruktioner om hur du får dina enheter anslutna till deras molntjänst.

Nu när vi har tagit bort molnet från ditt moln, gå ut och synkronisera dina enheter. Kom ihåg "Det är enkelt!" ?

Bildkredit: Jonathan Grossman